©  NurPhoto via Getty Images

Twitter brengt grijs vinkje toch terug na stroom aan nepaccounts

Twitter heeft het grijze vinkje met de tekst “officieel” toch weer toegevoegd aan echte accounts van bekende bedrijfsmerken en beroemdheden. De stap volgt op een aanhoudende stroom van nepaccounts op het socialemediaplatform, waarin twitteraars zich voordoen als geverifieerde gebruikers. Onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden en het bedrijfsaccount van gamebedrijf Nintendo werden daarvan de dupe.

gli
Bron: BELGA

Twitter voerde woensdag al een grijs vinkje in dat de echtheid van accounts van bekendheden, mediaorganisaties en overheidsinstellingen aantoonde, maar schrapte dat weer na enkele uren. Nu lijkt Musk zich toch weer te hebben bedacht.

De problemen ontstonden door het nieuwe blauwevinkjesbeleid dat werd ingesteld onder Musk, die Twitter vorige maand kocht voor 44 miljard dollar. Het omstreden beleid heeft ertoe geleid dat twitteraars blauwe vinkjes konden kopen om zich vervolgens voor te doen als iemand anders.

Voorheen moesten beroemdheden, politici en andere publieke figuren een identiteitsbewijs of andere bewijzen overleggen voor een blauw vinkje. Maar onder het nieuwe systeem kunnen klanten zich abonneren voor 8 dollar per maand om een blauw vinkje te kopen. Vervolgens kunnen gebruikers hun Twitterprofiel aanpassen, waarna de accounts moeilijk van een officieel account te onderscheiden zijn. 

Ook van Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s waar Musk de baas van is, werd een nepaccount gemaakt. 

Musk dreigde eerder al om nepaccounts aan te pakken. Elk profiel dat onder de naam van iemand anders wordt beheerd, zonder dat het account was aangemerkt als parodie, zou zonder waarschuwing worden verbannen van Twitter.

Waarschuwing van toezichthouder

Musk, de rijkste man ter wereld, staat voor een hele reeks uitdagingen met zijn nieuwe aankoop. Sinds hij het roer overnam hebben verschillende grote bedrijven hun advertenties op Twitter stopgezet. Musk zou medewerkers van Twitter al hebben gewaarschuwd voor een mogelijk faillissement. Om kosten te besparen ontsloeg hij al de helft van het personeel en werd het volledige bestuur weggestuurd.

De Amerikaanse handelstoezichthouder FTC gaf het sociale medium donderdag zelfs een zeldzame waarschuwing en riep het bedrijf op om aan alle privacy- en beveiligingsvereisten te blijven voldoen. De waarschuwing volgde op het opstappen van verschillende belangrijke medewerkers van Twitter, die verantwoordelijk waren voor de beveiliging en integriteit van het bedrijf. “Geen enkele topman of bedrijf staat boven de wet”, waarschuwde de waakhond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER