Kevin Magnussen kan het niet geloven. ©  REUTERS

Kevin Magnussen verrast met de pole voor de sprint op zaterdag

Niet Max Verstappen, geen Ferrari en ook geen Mercedes. Het is zowaar de Haas van Kevin Magnussen die de poleposition wist te versieren in het Braziliaanse Sao Paulo.

Het sprookje gaat voort voor de 30-jarige Deen Kevin Magnussen. Hij was uit de F1 gevallen maar werd begin maart heropgevist toen de Rus Nikita Mazepin buitenspel kwam te staan door de oorlog. Magnussen kreeg onverwacht een nieuwe kans en met de wispelturige Haas-Ferrari werd hij in Brazilië de ster van de kwalificaties. Die werden op vrijdag afgewerkt omdat op zaterdag een sprintrace wordt gehouden, die de startorde van zondag bepaalt.

Magnussen plaatste zich eerst knap voor Q3 en daarin opende hij met de snelste ronde. Hij ging Max Verstappen vooraf. “Je maakt een grapje!” zei Magnussen toen zijn ingenieur meedeelde dat hij voorlopig op P1 stond. “Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets gevoeld. Maar feest nog niet, jongens.” Maar aan die volgorde veranderde niets, want eerst zorgde George Russell voor een rode vlag en bij de herneming lag Interlagos er te nat bij om nog te verbeteren. In zijn auto gezeten en met zijn helm op het hoofd zag Magnussen de tijd wegtikken. Langzaam drong het door dat hij de eerste pole had gepakt voor zichzelf en voor het Amerikaanse Haas.

“Ik weet niet wat zeggen. Het team stuurde me op exact het juiste moment de baan op. Ik reed als eerste de pitstraat uit en kon een redelijk fatsoenlijk rondje afwerken, en plots sta ik op pole. Het is niet te geloven. Het wordt morgen maximum attack, we gaan er iets leuks van maken”, beloofde hij.

Naast Magnussen zal Max Verstappen (Red Bull-Honda) starten. “We wisten dat we maar één rondje hadden, omdat er kans op regen was”, zei de wereldkampioen. “Maar ik blokkeerde een wiel in bocht 8 en dat kostte me de pole. Maar in vergelijking met mijn echte concurrenten ziet het er goed uit. In dit soort omstandigheden kan alles natuurlijk, maar we starten redelijk vooraan en dat is het voornaamste.”

Derde was George Russell. Lewis Hamilton start als achtste. Charles Leclerc werd door Ferrari vreemd genoeg op regenbanden uitgestuurd en legde in Q3 geen volledig rondje af.

De sprintrace begint zaterdag om 20.30 uur, de hoofdrace zondag om 19 uur Belgische tijd. (mc)

De top-drie voor de sprintrace: Kevin Magnussen voor Max Verstappen en George Russell. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer