Direct naar artikelinhoud
UpdateGeweld tegen politie

Ziekenhuis waar dader werd binnengebracht voor hij agenten neerstak, wist niet hoe gevaarlijk de man was

Het universitair ziekenhuis Sint-Lukas in Sint-Lambrechts-Woluwe.Beeld photo_news

De 32-jarige Y.M. werd donderdagochtend binnengebracht in het universitair ziekenhuis Saint-Luc voor hij twee agenten neerstak. Het ziekenhuis bevestigt in een statement, dat de Franstalige omroep RTBF ontving, dat de dader was binnengebracht, maar beweert niet op de hoogte te zijn gebracht over hoe gevaarlijk de man was.

en

Donderdag omstreeks 11 uur werd Y.M. binnengebracht nadat hij zich eerder zelf had aangemeld bij de politie in Evere. Daar vroeg hij om psychologische hulp, omdat hij haat voelde voor de politie. Drie politieagenten begeleidden hem naar het ziekenhuis Saint-Luc.

Nog geen half uur later werd de persoon door een opvang- en oriëntatieverpleegkundige beoordeeld voor verdere behandeling op de spoedeisende hulp. Het is dan dat de politieagenten het ziekenhuis hebben verlaten “zonder het personeel van de spoedeisende hulp ooit op de hoogte te hebben gesteld van het gevaar dat uitging van de persoon”.

Een twintigtal minuten later kwam een verpleegster de man halen in de wachtzaal, maar stelde ze vast dat die inmiddels was vertrokken op eigen initiatief.

“Hij verliet het ziekenhuis zonder psychiatrisch behandeld te zijn geweest”, aldus het ziekenhuis. “We willen benadrukken dat elke patiënt vrij is om het ziekenhuis te verlaten, tenzij hij onder constante politiebewaking staat. Maar dat was niet het geval bij deze opname”, luidt het statement dat RTBF ontving. “We hebben geen instructies gekregen.”

Later donderdag viel de man een politiepatrouille aan in Schaarbeek, waarbij een politieagent om het leven kwam. Een andere agent raakte gewond.