Ernstige verkeershinder verwacht op Antwerpse ring vannacht: sluiting Kennedytunnel in beide richtingen

De Kennedytunnel in Antwerpen wordt vannacht in beide richtingen afgesloten, waardoor er ernstige verkeershinder wordt verwacht. Door werken kan het verkeer tussen 2 uur ’s nachts en 7 uur ’s ochtends niet door de tunnel rijden. Het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer roepen op om de omgeving te vermijden.

Tijdens de nacht van zaterdag 12 november op zondag 13 november wordt de Kennedytunnel in Antwerpen volledig afgesloten in beide richtingen. “Die sluiting is nodig omdat we een grondige controle moeten uitvoeren aan de hoogspanningscabine van de tunnel en daarvoor moeten we eerst de hoogspanning uitschakelen”, zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen. “Zonder hoogspanningsvoeding kan de tunnel niet veilig openblijven omdat er dan verschillende veiligheidssystemen niet gebruikt kunnen worden, zoals de ventilatie, camerabewaking en verlichting.”

We spreken over de drukste tunnel van Vlaanderen, dus we verwachten ondanks de weekendnacht toch veel verkeershinder
Gilles Van Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen

De tunnel zelf wordt vannacht afgesloten tussen 2 uur en 7 uur, maar de hinder voor het verkeer wordt al vroeger verwacht. “De aanrijroutes, verbindingslussen en opritten moeten ook afgesloten worden en daar beginnen we al mee om middernacht”, zegt Van Goethem. “We doen de werken wel tijdens een weekendnacht om de hinder beperkt te houden, maar we spreken hier over een drukke tunnel, de drukste van Vlaanderen. Dus we verwachten hoe dan ook heel wat verkeershinder.”

Liefkenshoektunnel tolvrij

Het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer roept op om de omgeving te vermijden. Het langeafstandsverkeer dat van oost naar west en omgekeerd rijdt, rijdt best om via Brussel. Het verkeer op kortere afstand naar het noorden van Antwerpen en naar Nederland kan omrijden langs de Liefkenshoektunnel die tolvrij wordt gemaakt tijdens de sluiting. Een ander alternatief om de Schelde te kruisen is de Temsebrug via gewestweg N16 Willebroek – Sint-Niklaas.

Daarnaast is er ook hinder voor fietsers. “De vluchtkoker van de Kennedytunnel die dienst doet als fietstunnel kan ook niet gebruikt worden. Fietsers moeten omrijden via de Voetgangerstunnel in het centrum van Antwerpen.” Die afsluiting gebeurt al vanaf 23 uur tot maximaal 8 uur ’s ochtends.

Meest gelezen