©  BELGA

Ook VSOA vraagt ontslag Van Quickenborne “omdat hij liegt over nultolerantie”

Er worden ondanks de nultolerantie tegen politiegeweld die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne invoerde, wel degelijk nog dossiers geseponeerd. Dat zegt de politievakbond VSOA zaterdag, op basis van zo’n seponering in West-Vlaanderen. “We kunnen niet anders dan ons aansluiten bij de oproep om het ontslag van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne te eisen”, stelt de vakbond. Minister Van Quickenborne reageerde intussen en zegt dat er in de zaak die wordt aangehaald “geen intentioneel geweld gebruikt werd tegen agenten.”

tg
Bron: BELGA

In een brief die VRT NWS kon inkijken, zegt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, dat het heeft beslist een dossier te seponeren. “De verdachte in uw dossier is niet bekend bij mijn diensten voor andere gelijkaardige feiten. Rekening houdend met alle elementen van het dossier heb ik beslist het dossier af te handelen zonder strafvervolging”, zo staat er.

Aan Belga duidt VSOA Politie dat de brief gaat over een geval van weerspannigheid tegenover de politie eind augustus op Waregem Koerse. Daarbij zou een weerspannige verdachte een agent van de federale politie verwond hebben met een trap op de knie. “De collega is sedert 30 augustus tot op vandaag door deze feiten arbeidsongeschikt en dit zal vermoedelijk nog maanden duren gezien de aard van de verwondingen”, zegt de vakbond.

Nog volgens de vakbond vormt de brief een bewijs dat minister van Justitie Van Quickenborne liegt. “Ik heb amper een maand na mijn aanstelling beslist om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie”, zo had de minister zaterdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 gezegd.

“Het is voor ons onmogelijk om nog samen te werken met een voogdijminister die ons beschuldigt van leugens terwijl hijzelf meermaals de waarheid alle geweld aandoet”, stelt de vakbond dan ook.

Minister reageert

Het geval dat de politievakbonden aanhalen om te bewijzen dat er wel degelijk geseponeerd wordt bij geweld tegen de politie, is geen incident waarbij intentioneel geweld gebruikt werd tegen agenten, benadrukt minister Van Quickenborne.

“Ik heb contact gehad met de procureur van West-Vlaanderen. Die heeft me laten weten dat het ging om een dronken man die herrie maakte. Toen de politie overging tot arrestatie, is een agent ongelukkig ten val gekomen. Het gaat dus om een arbeidsongeval naar aanleiding van het overmeesteren van een dronken persoon”, aldus Van Quickenborne.

“De richtlijn die ik heb opgesteld in november 2020 gaat over bescherming van politiemensen in geval van geweld, meer bepaald slagen en verwondingen, met minstens een dag arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat moet systematisch worden vervolgd”, aldus nog Van Quickenborne. Maar in de zaak rond Waregem Koerse, klinkt het nog, was er geen sprake van intentioneel geweld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer