Dader mesaanval op agenten aangehouden voor moord en poging tot moord in terroristische context, politie heeft zijn appartement doorzocht

De man die donderdag een politiepatrouille aanviel in Schaarbeek met een mes, waarbij een agent om het leven kwam, is door de onderzoeksrechter aangehouden in een onderzoek naar moord en poging tot moord in een terroristische context. Dat zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket.

De man kon nog niet worden verhoord. Een wetsdokter heeft hem onderzocht en heeft vastgesteld dat verhoor nog niet mogelijk was. De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden op basis van de elementen die al bekend zijn. 

De dertiger viel donderdag gewapend met een mes een politiepatrouille aan in de Aarschotstraat in Schaarbeek. Een agent overleed aan zijn verwondingen, een tweede agent raakte gewond, maar mocht het ziekenhuis zaterdag verlaten. 

De dader, een ex-gedetineerde die op de lijst staat van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, werd door een tweede patrouille onderschept. Er werd op hem geschoten en hij raakte gewond. Hij ligt in het ziekenhuis. De man, Yassine Mahi, die geboren werd in 1990 in Brussel, heeft de Belgische nationaliteit en is gedomicilieerd in Evere.

Intussen is zijn appartement daar doorzocht door de politie. Ze hebben boeken over de islam gevonden en gaan nu na of het gaat om extremistische lectuur. Het federaal parket voert het onderzoek. Daarvoor werd een onderzoeksrechter voor antiterrorisme aangeduid.

Meest gelezen