Invision

Actrice Kate Winslet doneert bijna 20.000 euro om energiekosten thuiszorg van chronisch zieke Freya (12) te betalen

De Britse actrice Kate Winslet heeft een donatie van bijna 20.000 gedaan voor een crowdfundingactie waarbij een mama geld inzamelde om de zorg van haar hulpbehoevende dochter te kunnen blijven betalen. De 12-jarige Freya lijdt aan een hersenverlamming en heeft chronische ademhalingsproblemen: ze wordt thuis verzorgd, maar door de energiecrisis lopen de kosten voor het "thuishospitaal" steeds hoger op. Omdat haar mama geen hulp vond bij de politiek startte ze een inzamelingsactie.

Al zeven maanden probeert de Schotse Carolynne Hunter gehoor te krijgen bij de Britse en Schotse regering. Hunters dochter heeft zware gezondheidsproblemen en door de stijgende energieprijzen wordt de thuiszorg stilaan onbetaalbaar. "En wij zijn heus niet het enige Britse gezin in die situatie", vertelde Hunter midden oktober bij BBC Scotland waar ze haar verhaal deed.

De Schotse vrouw heeft vier kinderen en de jongste, de 12-jarige Freya, lijdt aan een ernstige hersenverlamming. Freya heeft ook chronische ademhalingsproblemen, waardoor ze bijna permanent beademing nodig heeft. 

Ik weet niet meer hoe ik de rekeningen moet betalen

Carolynne Hunter bij BBC Scotland

Het gezondheidszorgbeleid van de nieuwe Britse regering is nog niet rond en daardoor weet Hunter nog niet of haar familie vanaf april in aanmerking zal komen voor extra financiële steun van de overheid of niet. Om te voorkomen dat er in april onverwachte ziekenhuisfacturen worden voorgeschoteld, besloot Hunter om Freya voorlopig thuis te verzorgen. 

"Ik weet nu al niet meer hoe ik de rekeningen moet betalen", zegt ze bij BBC Scotland. "Wachten tot in april om te weten of ik in aanmerking kom voor bijkomende steun zou nefast zijn voor mijn mentale gezondheid."

20.000 euro per jaar

De familie woont in een grote sociale woning die slecht geïsoleerd is, maar heeft ook weinig alternatieven: er zijn niet veel sociale woningen die groot genoeg zijn voor het "thuishospitaal" van Freya, waar ook permanent twee verzorgers verblijven. 

Alle apparaten om Freya in leven te houden en de bijkomende verwarmingskosten dragen bij tot een enorme energiefactuur voor het gezin. Op dit moment betaalt Hunter zo'n 7.500 euro per jaar aan energiekosten, maar de plaatselijke overheid waarschuwde haar dat dat volgend jaar zelfs zou kunnen oplopen tot bijna 20.000 euro. 

Kate Winslet

Omdat Hunter geen gehoor vond bij de politiek gooide ze het een paar dagen geleden over een andere boeg. Ze startte een crowdfundingcampagne op om geld in te zamelen voor de zorg van haar dochter. "Niet voor het geld, maar ik wil gewoon dat Freya geholpen wordt", verklaarde ze. 

Een dag na de opstart van de campagne kwam er al een enorm gulle schenking binnen van 17.000 pond (ongeveer 19.400 euro). Ondertekend door "Kate Winslet en familie". "Toen ik het nieuws hoorde, ben ik in tranen uitgebarsten. Ik dacht dat het niet echt kon zijn, ik vraag me dat zelfs nog steeds af", vertelt Hunter in een nieuw interview met BBC Scotland. 

Maar de donatie is wel degelijk echt: de Britse Oscarwinnares zou de familie ook persoonlijk gecontacteerd hebben om hen beterschap te wensen in deze moeilijke tijden. Hunter is de actrice enorm dankbaar, maar blijft haar oproep herhalen aan de Britse en Schotse overheid om actie te ondernemen: "Ik word nu geholpen, maar wat met al die andere gezinnen? Ik zou willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt, zodat beroemdheden dat niet moeten doen."

Kate Winslet doneert 17.000 Britse pond op de GoFundMe-pagina voor Freya.

Meest gelezen