Democraten winnen in Nevada en behouden zo controle in Senaat.

Democraten winnen in Nevada en behouden controle in Senaat: “Ongelooflijk blij”

De Democraten hebben zaterdag de zetel binnengehaald die nodig was om de controle over de Senaat te behouden, zo melden Amerikaanse media. President Joe Biden is “ongelooflijk blij” met de verkiezingsresultaten.

Bron: BELGA

Vier dagen na de voor de Republikeinen teleurstellende tussentijdse verkiezingen wordt de Democratische senator Catherine Cortez Masto volgens schattingen van de Amerikaanse televisie tot winnaar uitgeroepen in de belangrijke staat Nevada. Ze zou het halen van Adam Laxalt, een kandidaat die werd gesteund door voormalig president Donald Trump.

Democrate Catherine Cortez Masto wint in Nevada ©  REUTERS

50 zetels

Door de overwinning van de Democratische kandidaat in Nevada heeft de partij van president Joe Biden nu 50 van de 100 zetels in handen, wat voldoende is om nog tot 2024 controle te behouden over de Senaat. Zelfs al behalen de Republikeinen de overwinning bij de tweede ronde in Georgia, dan trekken ze globaal nog aan het kortste eind. Bij een gelijke verdeling geeft de stem van (de Democratische) vicepresidente Kamala Harris immers de doorslag.

Toch is Biden nog “gefocust” op die tweede ronde in Georgia, tussen de Democraat Raphael Warnock en de Republikein Herschel Walker. “50 zetels is goed, 51 is beter”, aldus de president. “Hoe meer, hoe beter.”

LEES OOK. Professor Bart Kerremans over de midterms in VS: “Het rijk van Trump is helemaal niet uit”

De Republikeinen lijken daarentegen wel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te kunnen behalen, wat ze waarschijnlijk zullen gebruiken om tal van parlementaire onderzoeken te starten naar de administratie van Joe Biden of naar zijn naaste medewerkers. Maar zonder de Senaat kunnen de Republikeinen geen wetten aannemen die ingaan tegen zijn doelstellingen, zoals bijvoorbeeld op het vlak van abortus of het klimaat, en ze kunnen ook geen benoemingen van rechters, ambassadeurs en regeringsambtenaren tegenhouden.

Biden is “ongelooflijk blij”

De Amerikaanse president Joe Biden is “ongelooflijk blij” met de uitslag van de tussentijdse verkiezingen nu blijkt dat de Democraten dankzij een overwinning in de staat Nevada de controle over de Senaat behouden.

Het onverwachte Democratische succes bij de tussentijdse verkiezingen zet Biden in een sterkere positie om cruciale gesprekken aan te gaan met de Chinese president Xi Jinping, meent de Amerikaanse president. “Ik weet dat ik met meer kracht arriveer”, sprak Biden in Phnom Penh, waar hij een top over Oost-Azië bijwoont. “Ik voel me goed en kijk uit naar de komende twee jaar.”

©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER