Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Conner Rousseau: ‘De vakbonden creëren mee sfeer dat regering schuldig is aan de hoge facturen’

Conner Rousseau: ‘De vakbonden creëren mee sfeer dat regering schuldig is aan de hoge facturen’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die vandaag 30 wordt, haalt in De Zondag fors uit naar Vlaams Belang, PVDA én de vakbonden. ‘Dat veel mensen zich zorgen maken over hun facturen, dat begrijp ik. Maar de vakbonden brengen een verkeerd signaal’, klinkt het.

Gevraagd naar hoe de federale regering, waarvan hij mede-architect was, de koopkrachtcrisis aanpakt, schiet Rousseau met scherp. “Er is geen land ter wereld die de koopkracht van de mensen beter beschermt. De automatische loonindexering, de btw-verlaging, de energiecheques, de pensioenen die omhoog gaan, noem maar op. Dat veel mensen zich zorgen maken over hun facturen, begrijp ik. Maar de vakbonden brengen een verkeerd signaal. Het is niet de regering die schuldig is aan de inflatie, wel die zot in Rusland: Poetin”, aldus Rousseau. “En de partijen die het meeste lawaai maken over het beleid, zijn de beste vrienden van Poetin. PVDA weigert om Rusland te veroordelen en Vlaams Belang zou Poetin zelfs aan wapens geholpen hebben (volgens een recent artikel in Humo, red.). Zij zouden dus beter zwijgen.”

Volgens de Vooruit-voorzitter heeft de staking van afgelopen woensdag ook in de kaart gespeeld van Vlaams Belang en PVDA. “De vakbonden creëren mee een sfeer dat de regering schuldig is aan de hoge facturen. Dat is gewoon niet eerlijk. Maar ik sta inhoudelijk wel achter de meeste eisen van de vakbonden. Ik wil óók een verschuiving van de lasten op arbeid naar vermogen, en dus hogere nettolonen.”

Een loonsverhoging bovenop de index, is volgens Rousseau dan weer niet haalbaar. “Een algemene verhoging zal helaas niet lukken, maar in die sectoren waar grote winsten gemaakt worden, moet er wel opnieuw een premie kunnen komen, net zoals de ‘Debora-premie’ bij de vorige onderhandelingen. Dat is realistisch socialisme.”