Oud brood op overschot? Gooi het niet weg, maar maak er één van deze 5 recepten mee: “Ook pistolets zijn nog bruikbaar”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om een paar dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Geen zin meer om het in de vorm van boterhammen met beleg op te eten? Foodblogger Elise Van de Poele deelt 5 recepten waarmee je die harde stukjes brood toch nog lekker kan opwerken. Of het nu over oud stokbrood of kleine broodjes gaat: met alles valt nog iéts aan te vangen.
Optie 1: Gevulde broodjes
“Oud stokbrood of kleine broodjes over? Verras je gasten of gezin met een brunch van heerlijke gevulde broodjes.”
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 15 minuten
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
• overschotjes stokbrood of pistolets
• 200 g cottagecheese
• 100 g gemalen kaas (Brugge Kaas of andere kaas naar keuze)
• handvol platte peterselie
• 4 takjes dragon
• 4 eieren
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd een stuk uit het deksel van de pistolets of stokbroden en hol ze deels uit. Hak de verse kruiden fijn.
Vul de broodjes met enkele lepels cottagecheese, een beetje gemalen kaas en fijngehakte kruiden en kruid met peper en zout. Splits voorzichtig de eieren. Giet het eiwit in de broodjes en zet 12 minuten in de oven.
Giet er nu de eidooier bovenop, bestrooi met peper, zout en een snuf paprikapoeder en zet opnieuw 3 minuten in de oven. Serveer meteen. Tip: door de eidooier er pas later bij te voegen blijft die mooi lopend. Als hij niet lopend hoeft te zijn, mag je meteen de volledige eieren in de broodjes doen en 12 minuten in de oven zetten.
Tip: Je kan er ook heerlijke spekjes of stukjes salami aan toevoegen!
Optie 2: panzanella met tomaat, brood en labneh
“Een heerlijk verse, romige labneh van schapenyoghurt maakt deze salade extra smeuïg!”
Bereidingstijd: 25 minuten
Je kan de labneh best een nachtje laten staan
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen
• 300 g schapenyoghurt of Griekse yoghurt of 150 g labneh (De Zuivelarij)
• neteldoek of kaasdoek
• stuk oud brood (350 g)
• ½ kl chilivlokken
• 1 kl komijnzaad
• 3 grote vleestomaten
• 1 rode ui
• 1 teentje knoflook
• 3 takjes basilicum
• 3 takjes platte peterselie
• 1-2 el rodewijnazijn
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Bereid eerst de labneh als je die zelf gaat maken. Meng de yoghurt met een snuf zout en giet in een neteldoek. Knoop de doek aan de steel van een houten lepel, hang hem boven een grote kom of pot en zet een nacht in de koelkast. Op die manier lekt het vocht uit de yoghurt en krijg je een erg vaste, smaakvolle yoghurt.
Schep de yoghurt uit het doek en bewaar in de koelkast. Het vocht uit de kom kan je gebruiken in een smoothie of gewoon opdrinken.
Trek het brood in stukken en meng met 2 eetlepels olijfolie, chilivlokken, komijnzaad en een snuf zout. Leg op een bakplaat en bak krokant in de oven op 185 °C gedurende 10-15 minuten. Laat afkoelen.
Snijd de tomaten in grove stukken. Pel en snipper de rode ui fijn. Pel en plet de knoflook. Haal de blaadjes van het basilicum en hak de peterselie grof. Meng de tomaat, rode ui, knoflook en verse kruiden met 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olijfolie. Meng de stukken brood onder de salade en kruid bij met peper en zout.
Leg onderaan een bord de labneh, besprenkel met olijfolie en peper en zout. Beleg met de salade en serveer meteen.
Tip: Ook superlekker met enkele partjes rijpe pruim erbij.
Optie 3: kaas-brooddumplings met tomatensaus
“Balletjes gemaakt van oud brood: voordelig en superlekker!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Oventijd: 25 + 20 minuten in de oven
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g oud wit brood zonder korst
• 4 eieren
• scheutje melk
• 80 g oude harde of belegen kaas
• handvol peterselie
• olijfolie
• peper en zout
Voor de afwerking
• 1 pot tomatensaus naar keuze
• 80 g oude kaas
• peterselie of basilicum
Zo maak je het
Doe het brood, de eieren, melk, kaas, peterselie en peper en zout in een blender en hak fijn.
Maak bolletjes met de handen en leg ze op een ingevette bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
Zet in een voorverwarmde oven op 185 °C gedurende 25-30 minuten of tot de balletjes goudbruin zijn.
Giet de saus in een ovenschaal, beleg ze met de gebakken broodballetjes en bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven gedurende 20 minuten en garneer met peterselie of basilicum.
Tip: De broodballetjes passen ook perfect in de maaltijdsoep.
Optie 4: suikerzoete soldaatjes
“Het perfecte tussendoortje of vieruurtje, lekker voor jong en oud.”
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 12 minuten
Ingrediënten voor 20 soldaatjes
• enkele sneden oud brood
• 3 el olijfolie
• 3 el (riet)suiker
• 1 kl kaneel
• extra: yoghurt als dipsaus
Zo maak je het
Snijd het brood in reepjes. Besprenkel met olijfolie, suiker en kaneel.
Verdeel over met bakpapier beklede bakplaat en zet in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 10-12 minuten of tot alles goudbruin en krokant is.
Serveer eventueel met yoghurt als dipsausje.
Tip: Je kan ze in een afgesloten doosje zeker enkele dagen bewaren.
Optie 5: hartige broodpudding
“Broodpudding hoeft zeker niet altijd zoet te zijn. Deze hartige broodpudding is heerlijk als lunch of avondmaal.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 25 + 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 preien
• 150 g spinazie
• 2 teentjes knoflook
• 150 g champignons
• 400 g brood
• 5 eieren
• 300 ml melk
• 6 sneetjes coppa of prosciutto
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Snijd de prei in stukken van 5 centimeter. Leg ze in de ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten.
Pel en plet de knoflook. Snijd de champignons in partjes. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de champignons en knoflook gaar. Kruid met peper en zout. Voeg de spinazie toe en laat nog 1 minuut stoven. Zet opzij.
Klop de eieren op met de melk en kruid met peper en zout. Snijd het brood in stukken.
Leg de stukken brood en gebakken groenten in de ovenschaal bij de geroosterde prei en overgiet met het melkmengsel. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Zet in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 20 minuten.
Verwijder de aluminiumfolie, duw de coppa of prosciutto in de broodpudding en zet opnieuw 25 minuten in de oven.
Serveer meteen.
Tip: Liever vegetarisch? Voeg dan stukjes feta of geitenkaas toe in plaats van coppa.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?