Archieffoto (september 2022): Het Total Mozambique lng project wordt bewaakt na jihadistische aanslagen
AFP or licensors

"Historisch moment": Mozambique voert eerste lading vloeibaar aardgas uit naar Europa

Vanop een boorplatform voor de kust van Mozambique is voor het eerst een lading met vloeibaar aardgas vertrokken richting Europa. De Mozambikaanse president Filipe Nyusi noemde het vanmorgen een historisch moment. Maar voor de inwoners van de regio Cabo Delgado blijft de vraag of ze nu wel zullen delen in de enorme inkomsten. 

Het land in het zuidoosten van Afrika is een van de armste landen ter wereld. In 2010 werd een van de grootste offshore gasvelden ontdekt voor de kust van de provincie Cabo Delgado. Mozambique wil daar al jaren op inzetten om een van de grote wereldspelers te worden. Zover is het nog niet. De eerste lading lng werd geproduceerd in de fabriek Coral Sud, die wordt beheerd door het Italiaanse bedrijf Eni. Het productieplatform heeft een capaciteit van 3,4 miljoen ton per jaar. Een tanker van de Britse olie- en gasreus BP, die de rechten heeft om alle productie van Coral Sud te kopen, vervoert het lng naar Europa. 

Het Mozambikaanse vloeibaar aardgas kan helpen om mogelijke energietekorten tijdens de winter in Europa op te vangen wegens de sancties tegen Rusland na de Russische invasie in Oekraïne. Sinds die inval doet de Europese Unie er alles aan om haar import aan fossiele brandstoffen vanuit Rusland - voornamelijk gas - zo snel mogelijk af te bouwen.

Ongelijk verdeeld

Maar de exploitatie van de gasvelden heeft ook flink wat kritiek gekregen. De kustregio Cabo Delgado, tegen de grens met Tanzania, wordt al jaren geteisterd door moslimterreur. De rebellen spelen in op de onvrede van de arme bevolking over de manier waarop grote energiebedrijven en de Mozambikaanse overheid ver weg in Maputo niet geneigd zijn om veel te investeren in de plaatselijke welvaart.

Al voor de onafhankelijkheid was de regio een aantrekkingsplaats voor bedrijven en avonturiers op zoek naar goud, tropisch hout, robijn en grafiet. Sinds de ontdekking van de gasvelden hebben het Franse TotalEnergies, het Italiaanse Eni en het Amerikaanse ExxonMobil enorme investeringen gedaan in het gebied. Heel wat dorpen werden onteigend en volgens mensenrechtenorganisaties kwam er weinig in huis van schadevergoedingen en een billijke verdeling van de winsten. 

Dat leidde tot steeds meer frustratie, en daar speelden jihadisten vanuit buurland Tanzania handig op in. Jihadistische groeperingen voeren sinds 2017 herhaaldelijk aanvallen uit op de ordetroepen en in 2021 werd de stad Palma overvallen. Honderden buitenlandse toeristen en werknemers van oliebedrijven moesten worden geëvacueerd. Er vielen tientallen doden. Dit jaar heeft TotalEnergies beslist om terug te keren naar Mozambique om zijn investeringen nieuw leven in te blazen. 

Meest gelezen