Saskia Vanderstichele

Brussel breidt anticonceptie voor duiven uit wegens succes proefproject

Drie jaar geleden lanceerde het Brusselse stadsbestuur een proefproject om het aantal stadsduiven in te dijken met behulp van anticonceptiva. En met succes, de stad plant nu een uitbreiding van het project. Ook in Elsene heeft het al navolging gekregen.

Duiven zijn al langer een plaag in Brussel. Maar hoe deze ratten van de lucht indijken met respect voor het dierenwelzijn?

Drie jaar geleden lanceerde het Brusselse stadsbestuur een project met anticonceptiegraan. Een eerste proefproject aan de Clementinasquare in Laken bleek succesvol. Vorig jaar volgden projecten op het Onze-Lieve-Vrouwekerkplein in Laken en op het dak van de hogeschool Francisco Ferrer aan het Anneessensplein. Beiden trefpunt voor honderden stadsduiven.

“Volgens tellingen in november 2021 en februari 2022, zou het aantal duiven er op vier maanden tijd met twintig procent gedaald zijn”, vertelt de woordvoerster van Zoubida Jellab (Ecolo), schepen van Groene Ruimten, Openbare Netheid en Dierenwelzijn, aan La Capitale.

350 gram anticonceptiezaad

‘Vets For City Pigeons’, een collectief van dierenartsen, staat de Stad Brussel bij in de bestrijding van de duiven. Vanop afstand bedienen ze een machine die 350 gram anticonceptiezaad verdeelt over een welbepaalde zone. De anticonceptiva bestaan uit maïsgraan, omhuld door Nicarbazine, een medicament tegen parasieten bij vogels, dat contraceptief werkt.

De medicatie werkt echter maar voor vier tot zes dagen en maakt de duiven dus niet permanent onvruchtbaar. Goed voor het dierenwelzijn, zoals schepen Jellab het wilde en met de goedkeuring van Gaia dat het initiatief ondersteunt.

Gezien het succes van de eerdere testen, werd eind 2020 ook aan de Modelwijk en het Joseph Benoît Willemplein anticonceptiegraan gestrooid. Daar daalde de duivenpopulatie van 250 naar 126. “De bedoeling is om nog negen extra machines te installeren, zodat we er in totaal vijftien hebben", zegt de woordvoerster van Jellab. Prijskaartje van dit alles: 7.381 euro per jaar per machine, onderhoud en opvolging inbegrepen.

Elsene volgt het voorbeeld

De goede cijfers in Stad Brussel inspireerden alvast ook Elsene om hetzelfde te doen. “We strooien anticonceptiezaad aan Blyckaert, op het dak van de bibliotheek, op het einde van de vijvers van Elsene en dicht bij de begraafplaats", zegt bevoegd schepen Yves Rouyet (Ecolo). “Waarschijnlijk zullen we ook aan de esplanade voor het Europees Parlement, de Malibranstraat en de Derbylaan ingrijpen.”

Meest gelezen