Ventilus veroorzaakt spanningen tussen Wetstraat en Dorpsstraat: "Lijkt alsof West-Vlaanderen een gehucht is dat niet telt"

De beslissing van de Vlaamse regering dat de Ventilus-hoogspanningslijn bovengronds komt, doet de gemoederen in West-Vlaanderen hoog oplopen. In "De zevende dag" uiten twee betrokken burgemeesters hun ongenoegen over het Vlaamse beslissingsniveau. "Ik ben blij dat de gemeenten niet bestuurd worden vanuit Brussel", aldus burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V). De West-Vlaamse burgemeesters lieten al verstaan dat ze hun recht behouden om (samen met actiegroepen) te procederen tegen deze beslissing.

Het was een bewogen week in het Ventilus-dossier. Woensdag hakte de Vlaamse regering de knoop over boven- dan wel ondergronds door na een nieuw rapport van de Duitse professor Westermann. Dat rapport stelde dat een ondergrondse Ventiluslijn, de voorkeur van de lokale burgemeesters, vandaag technisch nog niet mogelijk is. 

Burgemeester van Ardooie Karlos Callens (Open VLD) vindt dat de lokale belangen in West-Vlaanderen over het hoofd worden gezien: "Wat men in Brussel beslist, houdt veel te weinig rekening met West-Vlaanderen. West-Vlaanderen is precies een gehucht dat ergens ligt en niet belangrijk is. Als we zien wat in Brussel beslist wordt, soms over onze hoofden heen, dan zeg ik: 'Hier in Ardooie gaan we ja of neen zeggen als het moet, zéker voor de gezondheid van onze inwoners." 

Bart Dochy (CD&V), burgemeester van Ledegem en de informele woordvoerder van de lokale burgemeesters in het Ventilus-dossier, volgt Callens daarin. "Het gaat over de lokale verantwoordelijkheid, voor lokale mensen, voor de gezondheid van lokale mensen... Daarvoor komen de burgemeesters op."

BEKIJK - Karlos Callens blijft vechten voor zijn inwoners in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Dat de burgemeesters tot op vandaag voluit de kaart van hun inwoners trekken, was nationaal voorzitter van CD&V Sammy Mahdi eerder deze week ontgaan. In een interview met "Villa Politica" donderdag vertelde hij dat "lokale burgemeester hun verzet staakten." 

"Neen", reageert burgemeester Callens (Open VLD) hierop. "We zijn ontgoocheld over de resultaten van professor Westermann. We hebben het gevoel dat hij betrokken partij is. Daarenboven is nooit onderzocht of het in Vlaanderen kan zoals in Duitsland (ondergronds, red.). Waarom zou het hier niet kunnen? Wij willen gewoonweg duidelijkheid over de mogelijkheid."

BEKIJK - Wat vinden de Izegemnaren van Ventilus? Een reportage uit wijk 'De Mol':

Videospeler inladen...

De West-Vlaamse burgemeesters geven dus niet op. Burgemeester Dochy (CD&V) van Ledegem: "Als men nu zegt dat Ventilus bovengronds komt, is dat nog maar stap 3 in een proces van 13 stappen. Er zijn nog heel wat mogelijkheden om te procederen."

BEKIJK - "Dit is nog maar stap 3 van de 13", zegt burgemeester Bart Dochy (CD&V) in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

De lokale burgemeesters zijn verenigd in hun verzet tegen de beslissingen op Vlaams niveau. Maar er is geen garantie dat lokaal alle burgemeesters op dezelfde lijn blijven, volgens Callens (Open VLD): "Ardooie een grote speler en ik ga me niet zomaar neerleggen bij het feit dat een groep van 25 burgemeesters ja of neen zegt." 

De uiteindelijke beslissing om verder (gerechtelijke) stappen te ondernemen blijft in handen van elke individuele burgemeester. 

BEKIJK - Het volledige gesprek in "De zevende dag" over Wetstraat versus Dorpsstraat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen