Wortegem-Petegem krijgt label kindvriendelijke gemeente

17 Vlaamse steden en gemeenten ontvangen vandaag het label van kindvriendelijke gemeente. Dat wordt al voor de 5e keer uitgereikt. Voor 6 gemeenten is het de eerste keer dat ze het label krijgen. Ook voor Wortegem-Petegem is het een primeur. Om de twee jaar reikt een jury het label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een langetermijnambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. 

Wortegem-Petegem dankt het label aan de inspanningen die ze doet voor de kinderen en tieners in de gemeente. Een inspanning die begon in 2019. Silke Van der Schaeghe, Jeugdconsulent van Wortegem-Petegem: "3 jaar geleden wilden we weten wat er leeft bij onze kinderen en jongeren. En in plaats van telkens ad-hocprojecten op te starten, wilden we van onderuit onderzoeken waar onze kinderen nood aan hebben en dus zijn we gestart met een groot belevingsonderzoek." Uit dat onderzoek heeft de gemeente heel wat kunnen leren. Onder meer dat de tieners van de gemeente moeilijk de weg vinden naar de steden in de regio, omdat ze nog geen eigen vervoer hebben. Dus is de openbare ruimte in Wortegem-Petegem van groot belang voor hen. 

"Dus wil de gemeente daar de komende jaren heel hard op inzetten", vertelt Silke Van der Schaeghe. De gemeente wil dat samen met de jongeren doen: "Ze mogen zelf dingen gaan bouwen. Zo was er veel vraag naar een skatepark en dat gaan we nu uittesten met een mobiel skatepark dat in de deelgemeenten de ronde doet. We zijn een heel uitgestrekte gemeente en door op die manier te werken, kunnen we de tieners heel dicht bij hun eigen woning openbare ruimte laten innemen. Om jongeren ook de mogelijkheid te geven op eigen kracht naar de naburige steden te trekken, wil de gemeente ook inzetten op betere verkeersveiligheid. "Dan kunnen ze met de fiets veilig wat verder rijden", besluit Silke Van der Schaeghe.

Meest gelezen