Oekraïens president Zelenski in Cherson.

Oekraïense president Zelenski bezoekt Cherson: "We zijn klaar voor vrede, vrede voor ons hele land"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voor de allereerste keer de zuidelijke stad Cherson bezocht, enkele dagen nadat het Russische leger de stad heeft verlaten. Zelenski zei dat het Oekraïense leger vooruitgang boekt en dat het land klaar is voor vrede. Hij heeft ook de westerse landen bedankt voor de hulp in de strijd tegen Rusland.

De Oekraïense president Zelenski heeft zijn troepen toegesproken op het centraal plein in Cherson. De soldaten staan in een strakke formatie voor hem. Verschillende inwoners van de stad wonen de toespraak bij. Sommige zwaaien met geel-blauwe vlaggen, anderen dragen er dan weer een over hun schouders. "Ik ben zeer blij", zegt Zelenski. "Je kan aan de reacties van de mensen zien dat ze oprecht blij zijn. We zijn klaar voor vrede, vrede voor ons hele land." Vorige week vrijdag zijn de Russische soldaten uit de stad teruggetrokken naar de andere oever van de Dnjepr-rivier.

Zelenski heeft ook een wandeling gemaakt door de straten van de stad, naar verluidt zonder kogelvrije vest of helm. "Eer aan Oekraïne", roepen inwoners hem toe vanaf het balkon van een gebouw. "Eer aan de helden", klinkt het antwoord van de president, verwijzend naar de Oekraïense soldaten. 

Het was echt iets buitengewoon, het was bijna hallucinant

Vlaams-Oekraïense journalist Anastacia Galouchka vanuit Cherson

"Ik bevond me net op het centrale plein", vertelt de Vlaams-Oekraïense journalist Anastacia Galouchka aan VRT NWS vanuit Cherson. "Mensen verzamelden zich massaal op het plein. Het was echt iets buitengewoon, het was bijna hallucinant. 'Dank u, president Zelenski' werd er geroepen terwijl zijn naam ook uitgeroepen werd door de menigte. Mensen zijn heel dankbaar en enthousiast om hem te zien. Ik kan me bijna niets bedenken dat dit evenaart."

BEKIJK - President Zelenski zegt dat ze klaar zijn voor vrede, voor heel Oekraïne:

Videospeler inladen...
President Zelenski heeft een wandeling gemaakt door de straten van Cherson.

Zelenski heeft het bezoek aan Cherson gebruikt om de westerse landen en de NAVO te bedanken voor hun hulp in de strijd tegen Rusland. Hij voegt er aan toe dat de hoogtechnologische HIMARS-artilleriesystemen van de Amerikanen een groot verschil hebben gemaakt. Die systemen kunnen zeer precies, tot een afstand van 80 kilometer, doelwitten uitschakelen. Oekraïne heeft de systemen onder meer ingezet om aanvoerlijnen en wapendepots van het Russische leger te bestoken.

Op de vraag waar het Oekraïense leger vervolgens naar toe zal trekken, zei hij: "Niet Moskou. We zijn niet geïnteresseerd in het grondgebied van een ander land." Minuten voordat hij aankwam, waren in het centrum van Cherson beschietingen te horen. Nadat Zelenski klaar was met spreken, weerklonken er nog enkele knallen van artilleriegeschut over de stad.

Het Kremlin heeft benadrukt dat de Oekraïense stad Cherson bij Rusland hoort. "We geven geen commentaar. U weet heel goed dat dit het grondgebied van de Russische Federatie is", zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, toen hem werd gevraagd om een reactie op het bezoek van Zelenski.

Meest gelezen