©  RR

Boerengezin voor rechter nadat zoon “ten einde raad” haas doodschiet

IEPER -

De 53-jarige moeder en haar 27-jarige zoon uit een Ieperse landbouwfamilie riskeren elk 1.600 euro boete omdat de zoon op hun veld een haas doodschoot met een loodjesgeweer. “Ze deden alles om de hazen van hun veld te houden, maar waren ten einde raad”, aldus hun advocaat.

Jonathan Folens

Op 9 augustus 2020 werden de vrouw en haar zoon ze betrapt toen ze met een terreinwagen door hun veld reden. Moeder Els S. manoeuvreerde met de wagen om met de grootlichten over het veld te schijnen terwijl zoon Frederik M. geregeld uitstapte en met een loodjesgeweer op hazen mikte.

Volgens hun advocaat verloor het gezin zo al 10.000 euro door vraatschade. “Ze eten hele plekken van ons veld kaal”, zei Els S. “Vroeger zaten er wel tien of vijftien hazen op. We hebben een luchtkanon gezet en extra schrikdraden, maar ze blijven eronder kruipen.”

“Onverantwoord zware straf”

Zoon Frederik leende daarom ten einde raad het loodjesgeweer van zijn schoonvader. “Ik had nooit gedacht dat ik een haas zou raken, ik schrok er zelf van.”

Naast de boete vroeg het parket om ook de terreinwagen verbeurd te verklaren waarmee moeder Els haar zoon bijlichtte. “Die wagen kost nog 16.000 euro”, zei hun advocaat. “Het zou een onverantwoord zware straf zijn om die verbeurd te verklaren.”

Vonnis op 28 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer