Shutterstock / Maskot Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock / Maskot Images

Daar is de vierdagenwerkweek. Heb je er sowieso recht op? Hoe vraag je het aan? En kost het je iets?

Er is al veel inkt over gevloeid, maar vanaf volgende maandag is het echt zover: dan treedt de vierdagenwerkweek in werking. Werknemers die dat willen, kunnen vanaf dan hun baas vragen een voltijdse week in vier dagen af te werken, voor hetzelfde loon. Mag een werkgever zo’n aanvraag weigeren? En kan je nog terug naar de vijfdagenwerkweek? Juridisch expert Bart Vingerhoets van Securex beantwoordt uw meest gestelde vragen.

26 reacties

  • Katia Mistianes

    1 jaar geleden
    Futurologen hebben in de vorige eeuw met vreugde voorspeld, dat mensen minder gingen moeten werken. Maar daar blijft niets meer van over, integendeel. De 8-urenwerkdag is al meer dan 100 jaar oud! En nu wil men die werkdag nog verlengen?!? Als de overheid zegt: minder werken, moet dat ook zo zijn. Laat vroùwen minder werken uit-huis (voor kind en gezin) en laat mannen het (zware) werk doen. M zijn namelijk onmisbaar op het werk! V zijn onmisbaar thuis. Deze eeuwenoude rolverdeling was de beste!
  • Liesbeth Cuppens

    1 jaar geleden
    Het feit dat ambtenaren buiten de regeling vallen, bewijst hoezeer belangrijk deze sector is. Daarom moet het publiek van één en één twee maken. Gesteld dat men negatieve commentaar wil geven op ambtenaren, moet men weten dat het sluiten van Overheidsdiensten de economie in elkaar doet storten. Een beetje consequent zijn dus.
  • Dirk Peeters

    1 jaar geleden
    Dit bestond 30 jaar geleden al bij de Bacob-bank waar personeelsleden 4 dagen van 9 uur werkten, zodat ze een volwaardig loon kregen door 4 (langere) dagen te werken. Toen Dexia Bacob overnam, hebben ze dat systeem afgeschaft voor de nieuwe werknemers, doch de oud-werknemers van Bacob hebben dat mogen verder toepassen tot ze het bedrijf verlieten. Het kan dus perfect werken, zoals het verleden reeds heeft aangetoond.
  • Tom Manshoven

    1 jaar geleden
    Pieter - in de praktijk enkel voor de overheid? Misschien de moeite eens doen om het artikel Te lezen? Het stelsel is namelijk niet van toepassing voor ambtenaren.
  • Marga Printemps

    1 jaar geleden
    P Verhulst ik werkte in een fabriek 4 dagen in de week wel langere dagen