Iljo Keisse (rechts) was geëmotioneerd tijdens de persconferentie over de Zesdaagse van Gent
Volledig scherm
PREMIUM
Iljo Keisse (rechts) was geëmotioneerd tijdens de persconferentie over de Zesdaagse van Gent © Belga/VDS

Waarom de Gentse Zesdaagse na honderd jaar nog altijd springlevend is en een unicum in Europa: “Het geheim? Geen vips op het middenplein”

“Het Kuipke is een vies, oud kot”, zegt Iljo Keisse. Maar zes dagen per jaar ontploft het er. Dan zingt het hout en joelt het volk. Dan janken de kuiten en trillen de spaken. Dan ruikt het er naar hamburgers, verschaald bier, massageolie en 2-takt-olie. Maar waarom is zo'n Zesdaagse enkel in Gent nog een succes? “Het is zoals Tomorrowland. Je hebt daar ook mensen die voor de muziek gaan. Maar de meeste bezoekers komen omdat ze het eens meegemaakt willen hebben.”

2 reacties

  • Gunther Daman

    1 jaar geleden
    Ik ben een tiental jaar geleden eens naar de zesdaagse van Amsterdam geweest, en inderdaad: alleen vips op het middenplein. Die interesseren zich niet in de wedstrijd en kijken er niet eens naar. Zelfs het publiek op de tribune leek amper te snappen wat er gaande was. Als er in de koppelkoers een team een ronde pakt, gaat in Gent het dak eraf, soms nog voor de speaker het aankondigt. In Amsterdam was ik precies de enige die supporterde voor de renners.
  • René Van Halen

    1 jaar geleden
    Zesdaagses zijn iets van de vorige eeuw.