Radio 2

Laatste pluimveehandelaar op markt van Brugge: "Ik vind het spijtig dat er een verbod komt"

De laatste verkoper van kippen en kuikens op de openbare markt van Brugge vindt het jammer dat het stadsbestuur een verbod voor de ambulante handel van levende dieren invoert. Patrick Moeyaert uit Rekkem: "Kippen aan het spit hebben helemaal geen stress, hé."

Het stadsbestuur van Brugge voert een verbod in om kippen, kuikens, konijnen en andere dieren te verkopen op de openbare markten. "Het gebeurt nog altijd dat ouders een dier kopen wanneer hun zoon of dochter een schattig kuikentje of konijntje ziet op de markt. En jammer genoeg worden die dieren daarna vaak aan het asiel afgestaan of, erger nog, ze worden gedumpt. Met dit verbod willen we dergelijke impulsaankopen tegengaan. Dieren zijn geen speelgoed”, zegt schepen van dierenwelzijn Mathijs Goderis (Vooruit).

Geen speelgoedwinkel

Het is een uitdoofverbod dat Brugge invoert: er mogen geen nieuwe standhouders meer komen die levende dieren verkopen maar de laatst overgebleven verkoper mag nog voortdoen. Dat is Patrick Moeyaert uit Rekkem. Hij is 73 en zal er binnenkort mee stoppen. "Hoewel, stoppen zal ik niet graag doen want ik heb nog altijd veel klanten die kippen kopen voor het vlees en de eieren. En zij vragen me om niet te stoppen. Ik ga al van 1970 naar de markt in Brugge. En mijn ouders zijn er in 1955 begonnen."

Patrick Moeyaert vindt het verbod van Brugge een spijtige zaak. "Het stadsbestuur maakt een verkeerde interpretatie. Het bekijkt pluimveehouders op de markt als speelgoedwinkels voor kinderen. Maar wij zijn verkopers van nutsdieren. Ik heb klanten die 20, 30 kippen komen kopen. Dat is een echt beroep, geen hobby."

Stress

Het stadsbestuur voert het verbod ook in voor het dierenwelzijn. "De ambulante handel van dieren zorgt voor heel wat stress bij de dieren in kwestie. Door het transport, de kleine kooien en de drukte op de markt zelf", zegt schepen Goderis. Maar Patrick Moeyaert nuanceert. "Een kip aan het spit heeft helemaal geen stress meer, hé. Ik verkoop kippen die nog twee, drie jaar zullen leven. En de mensen denken dat wij onze dieren een hele week in een kleine bak houden. Maar 's morgens om drie uur steek ik de kippen in bakken om naar de markt te gaan. En 's avonds haal ik hen er terug uit zodat de stress zo klein mogelijk is. Een vleeskip kopen om ze op te kweken tot ze slachtrijp is, dat doen de mensen niet meer. Tegenwoordig koopt men kip veel liever kant en klaar, verpakt in plastic."

Meest gelezen