studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe

Studentendopen Leuven verlopen zonder incidenten dankzij nieuwe doopcharter

Het nieuwe, strenge doopcharter dat studentenverenigingen in juni hebben ondertekend, is goed opgevolgd. Daardoor zijn de meeste studentendopen zonder incidenten verlopen. Bovendien moeten studenten vooraf een draaiboek over het doopritueel voorleggen aan de politie.  

De voorbije jaren is het doopcharter voor de Leuvense studenten meerdere keren aangepast. De laatste versie dateert van juni. Daarin staat dat er verantwoordelijken moeten aangesteld worden die toekijken of de doop goed verloopt. Studenten mogen ook niet gedwongen worden om aan bepaalde activiteiten deel te nemen. De opdrachten moeten veilig verlopen en alles moet draaien rond verbinding en een positieve verwelkoming van de nieuwe studenten. Deze regels zijn goed opgevolgd, zegt de Leuvense politie. 

Draaiboek

Elke Leuvense studentenvereniging die een doop wil organiseren, moet ook een draaiboek maken en dat voorleggen aan de politie. "Vooraf bekijken we het scenario van een doop om te zien of het overeenkomt met wat in het doopcharter staat en we bespreken het ook met de studentenclub", zegt studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe. "Die gesprekken zijn altijd positief verlopen en we hebben de draaiboeken nauwelijks moeten veranderen. We hebben ook bij wijze van steekproef controles gedaan tijdens sommige dopen en we hebben telkens vastgesteld dat alles volgens het doopcharter verliep." 

Meest gelezen