"Ik heb het zwarte gat gezien": Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) praat openhartig na 7 weken verplicht ziekteverlof

Vlaams minister van Welzijn en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) gaat weer aan de slag na 7 weken verplicht ziekteverlof omdat ze fysiek en mentaal uitgeput was. "Aanvaarden dat ik hulp nodig had, heeft me opnieuw de energie gegeven om aan politiek te doen", zegt ze in "Terzake". "We moeten het mentale welzijn écht bespreekbaar maken."

Vlaams Minister van Welzijn en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) is na zeven weken rust terug uit ziekteverlof. Tijdens de Vlaamse begrotingsonderhandelingen in aanloop van de septemberverklaring viel ze flauw en was ze even buiten bewustzijn. Op doktersverzoek moest ze rust nemen en de politieke arena voor een tijdje de rug toekeren. 

"De dokters zeiden dat ik fysiek en mentaal compleet uitgeput was", vertelt ze in "Terzake". "Op dat moment was er geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht om te stoppen met werken." Een geluk bij ongeluk, "ik heb iemand extern nodig gehad om mij duidelijk te maken dat ik uitgeput was en dat het hoogdringend was om eventjes compleet los te koppelen. Ik heb dat eigenlijk nog nooit gedaan in twintig jaar toppolitiek."

BEKIJK - "Aanvaarden dat ik hulp nodig had heeft me opnieuw de energie gegeven om aan politiek te doen", minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gaat terug aan de slag

Videospeler inladen...

Ik heb ook psychologische bijstand gezocht. Ook al waren de gesprekken met familie en vrienden thuis voor mij nog vele malen belangrijker

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

"Ik heb ook psychologische bijstand gezocht. Ook al waren de gesprekken met familie en vrienden thuis voor mij nog vele malen belangrijker. Mijn vrienden hebben me doen inzien dat ik eigenlijk nooit loskoppelde. Uiteindelijk kom je terecht in een spiraal waar je niet meer uitgeraakt. Je gaat het dan bijvoorbeeld normaal vinden dat je eigenlijk niet meer goed slaapt."

Zwart gat

Crevits gaat maandag terug van start als minister van Welzijn. "Ik kijk er énorm naar uit om opnieuw te gaan werken. Het lijkt nu alsof ik gerecupereerd ben, maar ik heb wel het zwarte gat gezien." Vooral het doorbreken van de routine lag haar moeilijk. "Plots moest ik midden op de dag gaan wandelen en gaan fietsen. Dat was best moeilijk voor mij." 

Heel wat mensen lieten hun steun blijken, zegt ze. "De reacties van de mensen op straat waren heel erg positief. Ze zeiden, "je bent minister van Welzijn, maar je moet ook voor jezelf zorgen." Aanvaarden dat ik hulp nodig had, heeft me opnieuw de energie gegeven om aan politiek te doen. We moeten het mentaal welbevinden écht bespreekbaar maken."

Aanvaarden dat ik hulp nodig had heeft me opnieuw de energie gegeven om aan politiek te doen. We moeten het mentaal welbevinden écht bespreekbaar maken

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

Als oorzaak voor het uitvallen wijst Crevits naar de sociale media, die ze tijdens haar ziekteverlof dan ook liet links liggen. "Het is onwaarschijnlijk wat dat voor impact had op mijn moraal." Ze raadt collega-politici aan om de sociale media ook wat vaker voor zich te laten, "als je dat weet, dan moet je het ook eens af en toe aan de kant durven leggen." 

De sociale media hebben de politiek ook grondig veranderd, meent ze. "De politieke stijl is ook een stuk veranderd. Iedereen moet een mening hebben, maar je kan niet elk dossier in een tweet van een paar tekens gaan samenvatten. We moeten de tijd nemen om grondiger te werken bij dossiers."

In de lift

Crevits heeft niet als enige te kampen met het mentale welzijn. Integendeel, burn-outs in Vlaanderen zitten in de lift. Het aantal werknemers met een burn-out is tussen 2018 en 2021 met 66 procent toegenomen. Toch is Crevits liever voorzichtig in het gebruiken van het woord "burn-out" voor haar eigen verhaal. "De meeste mensen hebben zes maanden tot een jaar nodig om er terug bovenop te komen. Ik heb nu groen licht gekregen om te starten."

Meest gelezen