VS onderzoeken dood journalist Al Jazeera, Israël weigert medewerking

Een muurschildering ter nagedachtenis aan Shireen Abu Akleh. © ap

De Verenigde Staten hebben een onderzoek geopend naar de fatale schietpartij op de bezette Westelijke Jordaanoever waarbij zes maanden geleden een journaliste van nieuwszender Al Jazeera om het leven kwam. Dat heeft Israël gemeld, dat tegelijk meegeeft niet te zullen meewerken aan het onderzoek.

blg

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz noemde het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de dood van de journaliste ‘een vergissing’ en stelde dat het Israëlische leger zelf ‘een professioneel, onafhankelijk onderzoek heeft uitgevoerd, dat werd overgemaakt aan Amerikaanse verantwoordelijken met wie de details werden gedeeld’.

‘Ik heb de Amerikaanse vertegenwoordigers laten weten dat we achter de soldaten staan, dat we niet zullen meewerken aan een extern onderzoek en geen inmenging in interne onderzoeken mogelijk zullen maken’, twitterde Gantz.

Israëlische media hadden eerder gemeld dat er een onderzoek was begonnen. Washington had herhaaldelijk verklaard geen eigen onderzoek naar de gebeurtenissen te willen starten.

Schokgolf in Midden-Oosten

De bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh werkte voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Ze deed op 11 mei verslag van een Israëlische militaire operatie in de Palestijnse stad Jenin in bezet gebied toen ze werd doodgeschoten. Haar overlijden veroorzaakte een schokgolf in het Midden-Oosten. Zowel de Palestijnse autoriteiten als Al Jazeera, maar ook Qatar, dat de zender financiert, beschuldigden het Israëlische leger er onmiddellijk van haar te hebben vermoord.

Een intern onderzoek van het Israëlische leger concludeerde enige tijd geleden dat er een ‘grote kans’ is dat de dood van de journaliste te wijten was aan een schotenwisseling vanwege Israëlische soldaten. Volgens Israël konden de afgevuurde schoten ook na afloop van het onderzoek niet duidelijk aan iemand worden toegeschreven. Daarom volgt er geen strafrechtelijk onderzoek.