Lokeren bouwt nieuw zwembad: grootste investering ooit voor de stad

Het oude Durmebad in de Sportlaan in Lokeren werd in 1968 geopend en was na meer dan een halve eeuw dringend aan vervanging toe. Het nieuwe zwembad dat op dezelfde plaats gebouwd wordt, is meteen de grootse publieke investering in de Lokerse geschiedenis.

Na de krokusvakantie is de afbraak van het oude zwembad begonnen en zijn de werken aan de kelderverdieping en de zwembadkuipen van het nieuwe complex van start gegaan. Nu is de laatste vloerplaat geplaatst en kan de ruwbouw van de inkomzone, de balie, de kleedkamers en het horecagedeelte beginnen. Midden 2023 moet de ruwbouw klaar zijn en kan men starten met het schrijnwerk, technische installaties, betegeling, inrichting en afwerking.

Nieuw familiezwembad

Begin 2024 kan Lokeren dan een echt familiebad openen met daarin een sportbad van 25 meter met een beweegbare bodem voor zowel clubs, scholen, recreatieve baantjeszwemmers als competitiezwemmers. Verder is er een duikput van 3 m diepte voorzien voor duikclub Orka.
In de recreatiezone komt een instructiebad met beweegbare bodem, stromende kreek, peuterbad met speelse elementen, een 50 meter lange glijbaan en een whirlpool met sauna.
Voor rolstoelgebruikers is er een tillift voorzien om het zwemwater toegankelijk te maken.

Lokeren is een jonge stad met enorm veel scholen, we konden dus niet anders dan een nieuw zwembad bouwen

Burgemeester Filip Anthuenis

"Het is inderdaad een grote investering," zegt burgemeester Filip Anthuenis, "maar Lokeren is een jonge stad met enorm veel scholen, we konden dus niet anders dan een nieuw zwembad bouwen. En wij hebben ervoor gekozen om het alleen te doen. Er zijn steden en gemeenten die zoiets realiseren met een Publiek Private Samenwerking (PPS) maar de financiën van Lokeren laten toe om het zwembad zelf te financieren."

Het zwembad is momenteel begroot op 18 miljoen, maar de prijzen van de bouwmaterialen fluctueren bijna dagelijks. "Daar houden we rekening mee," vervolgt de burgemeester. "Niemand kan de evolutie van de prijzen inschatten, maar daar is in samenspraak met de bouwfirma Pellikaan zo goed mogelijk rekening mee gehouden. Gelukkig kunnen we met de stad nog tegen een stootje."

Hightech project

"We weten dat het momenteel soms een probleem is om de nodige bouwmaterialen geleverd te krijgen", zegt algemeen directeur Johan Tousseyn van bouwfirma Pellikaan, "maar wij zijn ruim op voorhand met de aankopen begonnen zodanig dat het bouwproces niet onnodig verstoord wordt." Om het zwembad in te planten werd het terrein tot op de millimeter driedimensionaal opgemeten met een drone.

"Van die drone-opmetingen maken wij dan een 3D-model en van daaruit werken we verder om de juiste afmetingen van het ganse complex en de inplanting te bepalen. Dat is inderdaad hightech en binnen het bedrijf hebben we daar een speciale afdeling voor van 5 personen. De techniek evolueert snel", zegt Tousseyn. “Zo hebben we onlangs het eerste gasloze zwembad gebouwd. Dat wil zeggen dat er geen gasaansluiting is en dat alle benodigde energie op een alternatieve manier opgewekt wordt."

De eerste zwemmers worden in het voorjaar 2024 in het Lokerse zwembad verwacht.

Meest gelezen