Radio2

Voortaan roetpieten én zwarte pieten samen bij intrede van Sint in Kortrijk

Volgend jaar zullen er bij de intrede van de Sint in Kortrijk zowel zwarte pieten als roetpieten zijn. Dit jaar koos de stad enkel voor zwarte pieten. Daardoor ontstond er een politieke discussie. In de gemeenteraad koos de meerderheid nu voor een compromis. 

De beslissing om zowel roetpieten als zwarte pieten te gebruiken bij de intrede van de Sint in 2023 viel gisterenavond in de gemeenteraad. In tegenstelling tot de meeste plekken in Vlaanderen, waren er dit jaar enkel zwarte pieten te zien in Kortrijk. Daardoor ontstond er een discussie tussen de verschillende politieke partijen in Kortrijk. De ene partij vond het kwetsend en racistisch, terwijl andere partijen daarmee wilden vasthouden aan een traditie.

Na een voorstel van David Wemel (Groen) tijdens de gemeenteraad koos de meerderheid om toch af te stappen van het traditionele beeld. Volgend jaar komt de boot van de Sint dus aan met twee soorten Pieten. "Wij willen verbinden en niemand voor het hoofd stoten. Volgend jaar zullen we de intrede dus met zowel roetpieten als zwarte pieten vieren", vertelt de burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Gemengde reacties

Op de beslissing komen vanuit de verschillende partijen gemengde reacties. Vooruit vond het een mooie compromis en een stap in de goede richting. N-VA ging akkoord met de combinatie van de twee soorten Pieten. "Voor ons moet Zwarte Piet blijven. Als dat het geval is dan hebben wij geen bezwaar dat hij wordt vergezeld van roetpieten", reageert de partij. David Wemel van Groen diende het voorstel in en had liever enkel roetpieten gezien. "Ik voel dat Kortrijk toch nog wil vasthouden aan oude tradities. Het voorstel is noch mossel noch vis", reageert hij. 

Meest gelezen