Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vervroegde voorzittersverkiezingen bij Vooruit, Rousseau wil ‘duidelijk engagement aan leden vragen’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Photo News

Er komen vervroegde voorzittersverkiezingen bij Vooruit. Dat kondigt huidig voorzitter Conner Rousseau aan. Hij is zelf opnieuw kandidaat, met een duidelijk doel: de socialistische partij in 2024 in de Vlaamse regering krijgen.

Vooruit gaat vervroegd voorzittersverkiezingen organiseren. Dat deelt voorzitter Conner Rousseau zelf mee en hij is zelf ook opnieuw kandidaat.

“We willen verdergaan op het elan waarmee we bezig zijn, maar daarover een heel duidelijk engagement aan de leden vragen”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. “Ik neem die verantwoordelijkheid graag op mij.”

Zijn doel is duidelijk: met een sterk mandaat van de leden naar de verkiezingen van 2024 trekken, om de socialistische partij daarna ook in de Vlaamse regering te krijgen. Rousseau zegt meer te willen wegen op onderwijs en welzijn en de ambitie op het vlak van klimaat ook op Vlaams niveau te willen verhogen.

Volgens de normale timing zou een nieuwe voorzitter gekozen worden tijdens de campagne voor die verkiezingen. Niet de ideale timing voor een partij.

Rousseau deed de aankondiging maandagavond tijdens de voorstelling van een docuserie over zichzelf. Dat de communicatie binnen Vooruit wel heel erg focust op zijn persoon, ziet Rousseau niet als een nadeel. “Als kopman kun je duidelijk maken waar je voor staat, en communicatie is key.

Voorlopig is hij de enige kandidaat om zichzelf op te volgen, maar andere kandidaten kunnen zich nog melden. Wanneer de voorzittersverkiezingen zouden plaatsvinden, is nog niet bekend. Een partijcongres op 3 december zal daarover beslissen.