Politieprotest voor start viering Koningsdag in Brussel

Vlak voor de start van het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, de traditionele plechtigheid die elk jaar wordt gehouden op Koningsdag, hebben de politievakbonden actie gevoerd. De manifestatie kwam er nadat vorige week in de wijk rond het station van Brussel-Noord een politieagent werd doodgestoken en een andere verwond.

Op 15 november wordt traditiegetrouw de koning gevierd. In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel wordt dan het Te Deum gezongen. Ook vandaag blies de koninklijke familie er verzamelen: koning Albert II, koningin Paola, prinses Astrid, prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire zakten naar de kathedraal af, net als een rist ministers en premier Alexander De Croo (Open VLD).

Even voor de start van de plechtigheid barstte er politieprotest los. De politievakbonden VSOA Politie, ACV Politie en NSPV palmden de publieke zone aan de kathedraal volledig in. "Vivaldi = geen respect voor de politie" en "Vivaldi = onbetrouwbaar" stond er onder meer te lezen op de protestborden. Ze ontstaken ook Bengaals vuur en enkele voetzoekers. 

Sinds de aanslag op twee agenten in Schaarbeek hebben de vakbonden het vertrouwen in minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), en bij uitbreiding de Vivaldi-regering, opgezegd. De aanwezige ministers kozen voor een andere ingang dan de hoofdingang om de kathedraal te betreden, iets wat de politievakbonden in de gaten kregen. Na afloop van het Te Deum hadden zij zich dan ook naar de zij-ingang verplaatst, al zochten ze verder geen toenadering tot de politici.

Toen de familieleden van het koningshuis arriveerden, volgde er wel applaus van de vakbonden. Ze scandeerden enthousiast "Laurent" toen de prins zich bovenaan de trappen even omdraaide.

BEKIJK - Politievakbonden verzamelen aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen