Conner Rousseau is kandidaat om zichzelf op te volgen.

Vooruit kondigt vervroegde voorzittersverkiezingen aan, Conner Rousseau is kandidaat om zichzelf op te volgen

Er komen vervroegde voorzittersverkiezingen bij Vooruit. Dat heeft huidig voorzitter Conner Rousseau aangekondigd op de voorstelling van een docureeks die de partij over hem gemaakt heeft. Rousseau is kandidaat en wil een mandaat van de partijleden om naar de volgende verkiezingen te trekken. "Om veel impact te hebben, moeten we inbreken in de Vlaamse regering", zegt hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft gisteren een eigen YouTubekanaal gelanceerd waarop onder meer een "docuserie" te zien zal zijn die gemaakt is door zijn partij. Voor die vierdelige minireeks werd de voorzitter gedurende twee weken gevolgd op zijn laatste zomerkamp als begeleider van kwetsbare jongeren. Rousseau stelde zijn YouTubeplannen gisteren voor naar aanleiding van zijn dertigste verjaardag.

Op die voorstelling kondigde hij ook vervroegde voorzittersverkiezingen aan. Normaal gesproken vallen de volgende voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten midden in de campagne voor de verkiezingen van 2024. "Het lijkt me niet goed om dan met jezelf bezig te zijn", zegt Rousseau. Hij geeft meteen mee dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen.

"Ik wil een duidelijk engagement vragen van de leden. Gaan we met mij naar die verkiezingen?" Voorlopig zijn er - volgens Rousseau althans - nog geen andere kandidaten voor het voorzitterschap van Vooruit. Die hebben nog even de tijd. Pas op een congres in december wordt de datum van de vervroegde voorzittersverkiezingen vastgelegd.

Ik wil een duidelijk engagement vragen van de leden. Gaan we met mij naar die verkiezingen?

Momenteel regeert Vooruit mee in de federale en Brusselse regering. Volgens Rousseau is het na 2024 de bedoeling om ook Vlaams mee aan het roer te zitten. "Om veel impact te hebben, moeten we ook Vlaams inbreken", zegt hij fors. "We willen inzetten op onderwijs, welzijn en kinderopvang. Als ik zie hoe groot de noden zijn. Er is te weinig Vlaamse ambitie voor het klimaat. Vooruit is nodig in de Vlaamse regering en daarvoor willen we de verkiezingen winnen."

Met wie Vooruit die Vlaamse regering zal vormen, wil Rousseau nog niet gezegd hebben. "We zullen zien hoe de kiezer de kaarten legt", zegt de huidige voorzitter. "We sluiten niemand uit, behalve de extremen (red. Vlaams Belang en PVDA)."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen