AP

Pakistan verbiedt vertoning van eigen Oscarinzending "Joyland", verhaal over man die verliefd wordt op trans vrouw

De Pakistaanse overheid heeft de vertoning van de film "Joyland" verboden, nadat de leider van een religieuze partij de film als "verwerpelijk en erg afkeurenswaardig" had omschreven. Het debuut van regisseur Saim Sadiq is de Pakistaanse inzending voor de Oscars en vertelt het verhaal van een man die verliefd wordt op een trans vrouw.

"Joyland" is naast de Pakistaanse inzending voor de Oscar voor beste internationale film, ook de eerste Pakistaanse film die geselecteerd werd voor het filmfestival van Cannes. Daar won "Joyland" twee prijzen, waaronder de Queer Palm. De film zou op 18 november in première gaan in Pakistan.

Het verhaal gaat over Haider, een jonge getrouwde man uit de middenklasse van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Wanneer Haider zich in het geheim aansluit bij een exotisch danstheater, wordt hij verliefd op Biba, een trans vrouw. 

Cultureel terrorisme

De film had groen licht gekregen van de Pakistaanse raad van censuur. Dat was niet in goede aarde gevallen bij de extreme en religieuze zijde van het land. Volgens senator Mushtaq Ahmed Khan, lid van de oudste religieuze partij Jamaat-e-Islami, promoot "Joyland" homoseksualiteit, wat verboden is in Pakistan. "De film is deel van een cultureel terrorisme in Pakistan dat culturele normen en instituties als het huwelijk in vraag stelt", vertelt Khan aan het Arabische nieuwsmedium Al Jazeera.

De federale regering heeft daarom de goedkeuring ingetrokken en de film ongeschikt verklaard voor het hele land. "Volgens verschillende klachten bevat de film erg afkeurenswaardige inhoud die in strijd is met de Pakistaanse waarden", staat er in de aankondiging.

#ReleaseJoyland

Regisseur Saim Sadiq noemt het verbod "een groot onrecht" en beschuldigt de overheid ervan onder druk te staan van enkele "extremistische groepen". Sadiq zal de beslissing aanvechten. "Deze onverwachte en verwarrende rechtsomkeer van de regering is totaal ongrondwettelijk en illegaal", zegt de Pakistaanse regisseur aan Al Jazeera. 

Verschillende Pakistaanse beroemdheden steunen de film onder de hashtag #ReleaseJoyland. Joyland-actrice Sarwat Galani vindt het "een betaalde lastercampagne", terwijl Pakistaanse schrijfster Fatima Bhutto het "zinloze censuur" noemt. 

BEKIJK - De trailer van "Joyland"

Meest gelezen