(archieffoto)

Opvallend meer klachten bij Agentschap Opgroeien over crèches: "Ouders zijn alerter, klachten niet altijd over veiligheid"

Het Agentschap Opgroeien krijgt steeds meer klachten van bezorgde ouders. Vorig jaar waren er in totaal 631 of 53 klachten per maand, voor dit jaar alleen zitten we al aan 782 (of 78 per maand). Een gelijkaardige trend is waar te nemen bij de interventies door de Zorginspectie. "Ouders zijn veel alerter, merken we. Maar het gaat niet altijd over ernstige meldingen", zegt Niels Heselmans van het Agentschap Opgroeien.  

Als er een klacht is over veiligheid dan kan er een doorlichting volgen van de Zorginspectie. Ook daar stijgen de cijfers voor 2022: maandelijks gaat het gemiddeld om 20 inspecties, vorig jaar waren dat er 12.

De klachten die binnenlopen zijn echter niet altijd pedagogisch van aard. "Het kan gaan over bijvoorbeeld infrastructuur van crèches, over contractuele geschillen of over voeding. De klachten zijn zeer uiteenlopend", nuanceert Heselmans in "De ochtend" (Radio 1).

Hij roept op om vooral eerst in gesprek te gaan met het kinderdagverblijf om samen tot een oplossing te komen. "Als dat niet gaat, is er Kind & Gezin en de klachtenlijn om ouders bij te staan. Of om te kijken of er inspectie nodig is om de klacht te verifiëren en een traject op te starten." Heselmans vindt dat de sector ook nood heeft aan warme verhalen. "Er zijn 6.340 crèches in Vlaanderen, er zijn ontzettend veel begeleiders die de kinderen kwalitatief begeleiden." 

Gesloten crèches in Oudenaarde en Keerbergen

Vorige week liet het Agentschap Opgroeien nog crèche 't (b)engeltje in Oudenaarde bij hoogdringendheid sluiten, omdat de kinderen er slecht behandeld werden. Ook in Keerbergen kwam een crèche in opspraak. Daar werd een jongen in zijn bed vastgebonden met ducttape. Het Agentschap Opgroeien besliste eveneens om er de deuren te sluiten. 

"We zijn verbaasd over alle elementen die in het dossier van Oudenaarde naar boven komen", reageert Heselmans. De krant Het Laatste Nieuws komt vandaag naar buiten met details over de wantoestanden daar: kinderen die met het hoofd in het toilet werden geduwd tot dwangvoederen toe.

"Er zijn dit jaar drie inspecties geweest na klachten daar. Na gesprekken met het expertisecentrum Kindermishandeling en de organisator is beslist de crèche definitief te sluiten. Geen opschorting, maar een intrekking van de vergunning."  

Er zijn dit jaar al 35 kinderdagverblijven hun vergunning tijdelijk of definitief kwijtgeraakt. Vorig jaar waren dat er 19, twee jaar geleden 6. 

BELUISTER - Niels Heselmans in "De ochtend":

Meest gelezen