Foto: Radio 2

Girleek geeft ICT-les aan vrouwen in Borgerhout: "Groot gebrek aan vrouwelijk ICT-talent"

In gemeenschapscentrum BorgerHub in Borgerhout geeft het platform Girleek ICT-les, specifiek aan vrouwen. Er is een groot gebrek aan vrouwelijk ICT-talent op de arbeidsmarkt en die drempel wil Girleek verlagen. In Antwerpen starten nu 18 studenten met de opleiding. Vice-eersteminister, Petra De Sutter (Groen), kwam een kijkje nemen.

Girleek levert in december al zestig afgestudeerde studenten in Brussel en breidt nu uit naar Antwerpen. "Uit cijfers blijkt dat er een groot gebrek is aan vrouwelijk ICT-talent en ook in Vlaanderen willen we dat probleem oplossen. Daarom komen we nu naar Antwerpen", vertelt Sara Mathijs, coördinator van Girleek. "Het zijn vooral werkzoekende, multiculturele vrouwen die geen achtergrond hebben in ICT." Studenten kunnen de opleiding volgen van thuis of vanuit Borgerhub.

De vrouwen leren niet programmeren, maar eerder configureren. "Als je bijvoorbeeld gebeld wordt door een callcenter, zal de beller jouw informatie opslaan in een database. Wij leren de ICT-studenten hoe je zo'n database aanmaakt, beheert en onderhoudt." Die sales force-technologie wordt gebruikt in veel bedrijven. "Er is veel nood aan die functies op de arbeidsmarkt. Als de deelnemers afgestudeerd zijn, komen ze terecht in het ICT-departement om die technologie te onderhouden."

Het is een intense opleiding van 14 weken. Met de juiste ingesteldheid vind je nadien zeker een job
Sara Mathijs, coördinator Girleek

In Antwerpen starten nu 18 studenten aan een opleiding van 14 weken. "Ze krijgen eerst drie weken les. Daarna volgen er tien weken waarin ze drie dagen per week op stage gaan en twee dagen les krijgen. Het is een intense opleiding, waarbij ze nine to five les krijgen." Op het einde krijgen ze een diploma, en werkzekerheid. "Met de juiste ingesteldheid vinden ze zeker een job. Net zoals in Brussel willen we hier jaarlijks twee à drie opleidingen geven aan zo'n 20 studenten." Girleek is ook actief in Tunesië en in Palestina.

Een laagdrempelige opleiding en we krijgen meer geschoolde, én vrouwelijke, arbeidskrachten in de ICT-sector. Een win-winsituatie

Petra De Sutter (Groen), vice-eersteminister

Vice-eersteminister, Petra De Sutter (Groen), kwam vandaag een kijkje nemen. "Het is een win-winsituatie. Het is enerzijds een laagdrempelige opleiding voor mensen die niet gemakkelijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt en anderzijds zorgen we voor meer geschoolde én vrouwelijke arbeidskrachten in de ICT-sector."

Ook mannen zijn welkom

Hoewel ze bij Girleek de ICT-opleiding vooral aan vrouwen geven, zijn ook mannen zeker welkom. "De opleiding is voor iedereen. Er is een vrouwelijk gebrek aan ICT-talenten, maar ook in het algemeen zijn er meer ICT-arbeidskrachten nodig", vertelt minister De Sutter. In Borgerhub volgt Atakan de opleiding. "Iedereen mag meedoen en daarom ben ik ook gestart met de opleiding. Ondertussen ben ik nog niet klaar met alle lessen, maar heb ik wel al enkele jobaanbiedingen gekregen. Het is een systeem dat zeker werkt."

Meest gelezen