fotorechten: VRT

Begeleidster bijt, slaat en zet kindjes in koud bad: crèche in Oudenaarde had hallucinante voorgeschiedenis, parket heropent onderzoek

De klachten van ouders en ex-medewerkers over het kinderdagverblijf 't (b)engeltje in Oudenaarde gaan al terug tot in 2011. De crèche werd vorige week definitief gesloten, omdat de kinderen er ronduit slecht behandeld werden. De klachten uit 2011, 2012 en 2013 gaan over grensoverschrijdend gedrag en foutief pedagogisch handelen. Pas in oktober van vorig jaar kon de Zorginspectie ernstige inbreuken vaststellen. Bij het parket liep ook een onderzoek. Dat werd aanvankelijk geseponeerd, maar wordt nu heropend.

Het 19 pagina's dikke verslag van de Zorginspectie schetst een vernietigend beeld van 't (b)engeltje. Kindermishandeling en verwaarlozing staan centraal. "Er is duidelijk sprake van een onmiddellijk, reëel en dadelijk gevaar voor het fysieke en mentale welzijn van de opgevangen kinderen", luidt het besluit. "Waarbij sommige kinderen een trauma-ervaring opliepen."

De klachten situeren zich hoofdzakelijk rond de uitbater van het kinderdagverblijf. De inspectie stelde bij haar "een herhaaldelijk gebrek aan inzicht" en "lage stressbestendigheid" vast. 

Een aantal van de klachten: 

  • Kinderen die met hun handen in het toilet durven zitten, worden met hun hoofd in het toilet geduwd en het toilet wordt doorgespoeld.
  • De begeleidster heeft duidelijk haar lievelingetjes en die krijgen hun zin, anderen worden zwaar aangepakt en wenen daardoor de hele dag. Wie weent, wordt in bed gelaten.
  • Als maaltijd worden vaak restjes uitgedeeld. Het eten van vrijdag wordt maandag opnieuw geserveerd.
  • Een kind dat te veel aandacht vraagt, wordt in een koud bad gezet.
  • De begeleidster trekt het hoofd van kinderen naar achteren, duwt het eten tot in de keel, en dat tot kokhalzen toe.
  • De kinderen dienen na het eten een beker water te drinken. Indien ze dit niet doen, wordt het water over hun hoofd gegoten.
  • Meisje X heeft een blauw-zwarte kaak. De kinderopvang beweert dat ze is gevallen, maar er staan afdrukken van vingers in haar wang.  
  • De kinderen staan te beven als ze de begeleidster zien. Als zij roept "Wie is hier de baas?" antwoorden de kinderen haar naam. 
  • Stoute kinderen belanden in een donkere bergingsruimte of worden in hun eetstoel in de gang achtergelaten.
  • De begeleidster bijt zelf de kinderen als zij andere kinderen bijten.

BEKIJK - Parket van Oost-Vlaanderen deed eerder al een onderzoek, "dossier werd geseponeerd wegens onvoldoende bewijzen":

Videospeler inladen...

De klachten kwamen er van 2011 tot en met 2013. Er gebeurden telkens onaangekondigde plaatsbezoeken, maar de inspecteurs konden geen harde bewijzen vinden die de klachten konden staven.

Vorig jaar liepen er opnieuw klachten binnen met betrekking tot de veiligheid van de kinderen. In oktober konden toen ernstige inbreuken worden vastgesteld. Zo werd hete soep op een peuter gemorst en werd het kind met een tweedegraads brandwonde gewoon in zijn bed gelegd. De peuter moet nog altijd plastische chirurgie ondergaan voor zijn littekens. 

Het kinderdagverblijf kreeg vervolgens aanmaningen en werd - onder meer via gesprekken - opgevolgd, maar er veranderde niets ingrijpends. Het expertisecentrum Kindermishandeling werd uiteindelijk geraadpleegd en ingeschakeld. In overleg met hen werd beslist om de vergunning voor de crèche op te heffen.

Parket heropent onderzoek na eerdere seponering

Bij het parket liep eind vorig jaar ook een onderzoek naar de betrokken kinderopvang. In september 2021 hadden een aantal ex-werknemers aangifte van kindermishandeling gedaan bij de politie. Ze hadden het over onder dwang toedienen van eten en drinken en het minutenlang opsluiten van kinderen in een bergruimte.

De politie maakte de aangifte over aan het parket van Oost-Vlaanderen dat een opsporingsonderzoek startte. Een aantal ouders van kinderen werden daarbij verhoord om meer te weten te komen en ook de verdachten zelf, met name de uitbaatster, haar moeder en haar zus werden verhoord. Zij ontkenden de aantijgingen.

"De feiten werden uitgebreid onderzocht, maar uit het onderzoek kwamen onvoldoende bewijzen naar voren waarop het dossier geseponeerd werd op 12 januari 2022", aldus het parket. Er zijn sindsdien geen nieuwe aangiften binnengekomen bij het parket. "Maar gelet op de actuele artikels in de media, heeft het parket besloten om het onderzoek ambtshalve te heropenen".

Meest gelezen