Direct naar artikelinhoud
InterviewSelien De Schryder

‘Omring je met mensen die niet op jou lijken’: de werklessen van professor Selien De Schryder

Professor economie en ex-topsporter Selien De Schryder. 'Een doctoraat en onderzoek doen is hetzelfde als trainen. Hoe meer je traint, des te beter je dat doet.'Beeld Damon De Backer

Een creatieveling deelt zijn geheimen en tips om productief en innovatief te blijven. Deze week: professor monetaire economie Selien De Schryder was in een niet zo ver verleden topsporter atletiek. Discipline staat sindsdien voorop en ze probeert tegenwoordig als vrouw binnen een mannenwereld het verschil te maken.

Je krijgt niets voor niets

“Ik was vroeger een van de topsportstudenten: ik combineerde mijn studie economie met atletiek op hoog niveau. Tijdens mijn doctoraat kreeg ik begeleiding van mijn promotor Gert Peersman, die de job van professor combineerde met topsport racketlon. Hij vertelde mij dat een doctoraat en onderzoek doen hetzelfde zijn als trainen. Hoe meer je traint, des te beter je dat doet. Daardoor haal je er ook meer uren uit en ben je beter gefocust.

“Dat was voor mij een heel duidelijke parallel met het sportleven: je krijgt niets voor niets. Je moet er hard voor willen werken. Ik stond toen al volledig achter dat principe, maar nu zelfs nog meer. Successen komen je niet zomaar toe, dat is zo in alle aspecten van het leven.”

Durf als vrouw naar voren te stappen

“De economische discipline is altijd een echt mannenbastion geweest. Dat begint nu stilletjes aan te veranderen, maar wanneer er conferenties georganiseerd worden of er worden papers gevraagd om te presenteren, gebeurt dat negen op de tien keer door een man. Er is duidelijk een gebrek aan vrouwen op expertniveau binnen mijn vakgebied, ik heb dat nooit als ‘normaal’ bevonden en miste dat. Als instelling moeten we oog hebben voor het belang van inclusie.

“Ik leerde mezelf al snel aan om me te omringen met mensen die niet op mij lijken, en juist open te staan voor andere culturen en gedachten. Dat is een enorme meerwaarde. Als vrouw binnen een mannenwereld maar ook op het vlak van culturele diversiteit. Ik probeer dat aan anderen mee te geven en actief te zijn daarin; ik probeer mij als vrouw en professor economie uit te spreken in de media over de aspecten waarin ik mij wél een experte voel. Dat mag meer in de verf gezet én ondersteund worden.”

Kies als team voor discipline

“Wanneer je een individuele sport beoefent, moet je trainen en er keihard voor werken om op een bepaald niveau te komen. Dat houdt ook in dat ik op sommige momenten niet naar leuke feestjes kon gaan. Discipline stond voorop. Ik leerde daardoor dat ik snel keuzes moest kunnen maken. En die hebben ook invloed op een groep mensen. Want ook al beoefen je een topsport op je eentje, je wordt in een team - dat je vaak niet kent - naar kampioenschappen gestuurd.

“Als 17-jarige werd ik zo eens als junior naar de wereldkampioenschappen in Italië gestuurd. Mijn trainer of familie was niet in de buurt, en ik moest anderhalve week doorbrengen met wildvreemde mensen. Ik was deel van een groep topsporters die onafhankelijk van elkaar goed of slecht presteerden en een hoop stress ervoeren. Doordat iedereen in de groep die stress ervoer, leerde ik om niet alleen individueel discipline te tonen, maar ook in groep. Je wilt elkaar daarin ondersteunen.”

Kwaliteit vs. kwantiteit

“Op het moment dat ik mijn eerste dochter kreeg, had ik net mijn doctoraat afgewerkt. Ik moest nadenken over verdere carrièrestappen, maar met zo’n kleintje staat de wereld wel even op zijn kop. Waar ik voordien makkelijk acht uur op kantoor kon zijn, werd dat plots een hele uitdaging. Het werd een snelle leerschool voor mij om te ontdekken dat de kwaliteit van mijn werk niet zat in het aantal uren dat ik presteerde, maar wel in het aantal uren die ik gefocust voor mijn computer doorbracht. Mijn dochters deden me plots verplicht stilstaan en nadenken over al die uren dat ik op mijn werk was en wat ik daaruit wilde halen. Gelukkig is mijn partner zelfstandige, dus flexibele uren werden al snel het nieuwe normaal hier; ik mag van geluk spreken dat dat zo vlot verloopt.”

Stress less

Als ik terugkijk op de periode van mijn doctoraat zou ik me nu veel minder zorgen maken. Ik kon toen vaak ’s nachts piekeren over alle deadlines of zaken die niet goed gingen. Met de jaren leerde ik in mijn carrière dat de dingen vaak ook maar gewoon zijn wat ze zijn. Er komt wel een oplossing: ik heb een goed team rond me waarop ik mag vertrouwen. Door meer op hen te durven leunen, leerde ik dat ik op het verantwoordelijkheidsgevoel van mijn teamleden kan bouwen, ik hoef dat niet in vraag te stellen.”