Louis Dellafaille vangt de eerste Luigi’s Pizza op van meester-bakker Antonio Corsetto. © Dirk Kerstens

Dellafaille bakt nu ook pizza’s: ‘Luigi’s’ brengt de smaak van Napoli naar Nieuw Zuid

Antwerpen -

Dat de Schotense familie Dellafaille lekker brood en verrukkelijke taarten kan bakken, is intussen al zo’n 84 jaar bekend. Maar vanaf woensdag kan je in hun recent geopende winkel op het Nieuw Zuid in Antwerpen ook terecht voor ovenverse pizza. “Alsof hij in Napoli gemaakt is”, belooft Louis – of beter Luigi – Dellafaille.

Jan Auman

Het was op een terrasje in de Zuid-Italiaanse havenstad dat Louis Dellafaille (28), die sinds enkele jaren mee de productie van de vier familiale bakkerijen aanstuurt, in de ban kwam van de pizza.

“Het werd me duidelijk dat dezelfde passie waarmee wij al jaren brood, pistolets, koffiekoeken en patisserie maken volgens de Franse traditie, de Italianen aan de dag leggen bij de bereiding van hun nationale gerecht. Ik heb in Napels ‘ragazzi’ bezig gezien die van pizza maken haast een kunstvorm hebben gemaakt”, aldus Louis nog steeds onder de indruk van zijn bezoek aan de stad waar Dries Mertens zo lang gevoetbald heeft.

Aangestoken door het pizzavirus rijpte het idee om in Zuid-Antwerpen echte Zuid-Italiaanse streekproducten te maken. “Onze nieuwe winkel op het Panamarenkoplein leent zich daar wel voor”, toont Louis een atelier naast de eigenlijke bakkerij dat tot voor kort gebruikt werd als opslagruimte. “Ik liet deze authentieke pizzaoven overkomen, maar om zelf naast het bakkersambacht ook nog eens het echte Italiaanse pizzabakken in de vingers te krijgen, heb ik gepast. De tijd zou me trouwens ontbreken. Maar gelukkig vond ik Antonio Corsetti.”

Louis Dellafaille bij het tot takeaway-pizzeria omgebouwde atelier naast de nieuwe bakkerij Dellafaille op het Panamarenkoplein Nieuw Zuid. Let op de heerlijke seventiesletters en het dominante Yves Klein-blauw. © Dirk Kerstens

Antonio Corsetti

Antonio Corsetti lijkt wel een personage uit Samson & Gert, maar de man bestaat echt en kwam als bij wonder via een gemeenschappelijke vriend Louis tegemoet gereden op zijn Vespa. “Hij bleek niet alleen Napolitaan te zijn, maar ook nog eens erg bedreven in het pizzabakken”, vertelt Louis. “In zijn thuisland doceert hij er zelfs over. Het klikte meteen tussen ons, ook al spreekt hij geen woord Nederlands. We waren er snel uit om te beginnen met een beperkt aanbod van acht soorten.”

Louis mag het pizzabakken zelf dan wel overlaten aan expert Antonio, hij ontwikkelde samen met zijn Italiaanse medewerker wel het bijzondere deeg voor de Luigi’s pizza. “En daarbij komt onze familietraditie toch weer om de hoek kijken”, aldus de bakkende Dellafaille van de vierde generatie. “Het deeg is afgeleid van het originele moederdeeg van onze bakkerij. Het is gemaakt op basis van zuurdesem en bevat een minimum aan gist wat de bodem luchtig en licht verteerbaar houdt.”

Een pizza Parma van Luigi’s, ready to eat. © RR

Alleen uithalen

Antonio Corsetti heeft zoals het hoort dinsdag al zijn deeg gemaakt voor de pizza’s die hij op de openingsdag van Luigi’s zal bakken zodat er voldoende rijs- en rijptijd is. “We hebben niet de plaats noch de mensen om onze pizza’s ter plaatse te laten opeten. Je kan ze dus enkel afhalen, na telefonische bestelling. Aan huis laten leveren kan ook, maar dan wel via inschakeling van Uber Eats. Woensdag rond 17.30 uur beginnen we eraan. Spannend.”

De pizza’s van Luigi’s zouden wel eens als zoete broodjes kunnen weggaan want Nieuw Zuid heeft voorlopig alleen maar sterrenrestaurants in de aanbieding. “Ik zie het inderdaad ook als een bijdrage om de bewoners van deze mooie nieuwe stadswijk ook wat ‘gewone’ kost te geven, maar dan wel met onze kwaliteitsstempel. Onze pizza’s – waarvan de ‘Napoli’ en ‘Diavola’ mijn favorieten zijn – kosten 12 tot 19 euro, afhankelijk van de soort en de gebruikte ingrediënten”, zegt Luigi Dellafaille ciao, niet zonder te beloven dat hij er mee zal over waken dat het mooi Panamrenkoplein niet snel vol vol lege pizzadozen zal liggen. 

Luigi’s Pizza da portare, Panamarenkoplein elke dag (behalve maandag) van 17.30-21.30 telefonisch te bestellen via 03-284.50.50 of Uber Eats. Vanaf woensdag 16 november.

© RR

© RR

Louis ‘Luigi’ Dellafaille: warme bakker is nu ook pizzabakker op het Nieuw Zuid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER