Charlotte stuurde zoon naar 't (b)engeltje omdat haar foutief werd verteld dat er geen klachten waren: "Vertrouwen in Agentschap Opgroeien is geschonden"

Charlotte, een kersverse moeder, vertrouwde haar zoontje toe aan kinderopvang 't (b)engeltje in Oudenaarde nadat het Agentschap Opgroeien had bevestigd dat er de laatste drie jaar geen klachten waren geweest. Foute informatie, blijkt nu. "Mijn vertrouwen in zowel de kinderbegeleidster als het Agentschap Opgroeien is geschonden", getuigt Charlotte. Volgens het Agentschap Opgroeien gaat het om een menselijke fout.

4 augustus 2022. Charlotte, de kersverse moeder van een zoontje, krijgt een mail van het Agentschap Opgroeien. "In de voorbije drie jaar heeft Opgroeien geen klachten ontvangen over 't (b)engeltje", staat er te lezen. Het is een antwoord op een vraag die Charlotte een maand ervoor had gestuurd.

"Ik wilde op voorhand research doen over de kinderopvang omdat ik via via had gehoord dat er klachten waren", vertelt Charlotte aan VRT NWS. "Onze consulent bij Agentschap Opgroeien heeft mij doorverwezen naar de dienst die een antwoord zou kunnen bieden. Die bevestigde dat er dus geen klachten zijn geweest de laatste drie jaar. Dat klopte niet. Er waren wél klachten, zowel in 2021 als veel vroeger. Het begon eigenlijk allemaal in 2011."

"Ik heb zelfs een tweede mail gestuurd om de inspectieverslagen op te vragen, maar die waren onleesbaar voor het brede publiek. Ik kon niets opmaken uit die informatie."

Wat is er aan de hand?

Het 19 pagina's dikke verslag van de Zorginspectie schetst een vernietigend beeld van kinderopvang 't (b)engeltje. Kindermishandeling en verwaarlozing staan centraal. "Er is duidelijk sprake van een onmiddellijk, reëel en dadelijk gevaar voor het fysieke en mentale welzijn van de opgevangen kinderen", luidt het besluit. "Daarbij liepen sommige kinderen een trauma-ervaring op."

Zo zouden stoute kinderen in een donkere bergingsruimte belanden of worden ze in hun eetstoel in de gang achtergelaten. De begeleidster zou zelf de de kinderen bijten als zij andere kinderen bijten, en een kind dat te veel aandacht vraagt, zou in een koud bad gezet worden.

"Ik had er alle vertrouwen in", zegt Charlotte. "Ik heb mijn zoontje achtergelaten bij 't (b)engeltje voor een wenweek. Ik werd op mijn gemak gesteld. Ik kreeg achteraf ook altijd een dagverslag. Alles liep goed. Ik heb niets gemerkt van de wantoestanden."

BEKIJK - "Als we nu kijken naar het inspectieverslag, staat er duidelijk dat er op 14 september 2021 een anonieme melding was van ernstige gebeurtenissen":

Videospeler inladen...

"Mijn vertrouwen in zowel de kinderbegeleidster als het Agentschap Opgroeien is geschonden", zegt Charlotte. "Het is door de bevestiging die ik kreeg dat ik dacht dat ik mij geen zorgen moest maken. Mijn zoontje is uiteindelijk maar een week naar die opvang geweest. Hij gaat nu naar een crèche waar twee vriendinnen van mij werken, dus ik ben er gerust in."

"Maar mijn zus heeft ook een kind dat al langer naar 't (b)engeltje ging. Zij heeft heel veel vragen en heeft het nu moeilijk om mensen te vertrouwen nu alles aan het licht is gekomen."

Het Agentschap Opgroeien erkent dat de informatie fout is doorgegeven in de mail. "Het gaat hier om een menselijke fout. We hebben deze persoon niet goed verder geholpen", zegt woordvoerder Niels Heselmans.

BEKIJK - Hoe reageert de bevoegde minister Hilde Crevits (CD&V) op de situatie?

Videospeler inladen...

Meest gelezen