(archieffoto)

Waarom Duivelsgekte en voetbalkoorts maar niet op gang lijken te komen bij het WK in Qatar

Hoewel het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zondag start, is van echte Duivels-gekte of voetbalkoorts voorlopig weinig sprake. Verschillende geplande fandorpen worden geschrapt door een gebrek aan interesse. Sportpsycholoog Jef Brouwers spreekt in "De wereld vandaag" op Radio 1 van "een WK in mineur".

Het WK staat voor de deur, maar er is nog maar weinig voetbalkoorts te bespeuren. Dat merken ze ook bij verschillende fandorpen die georganiseerd worden in het teken van het WK. Veel van die dorpen zijn afgelast, bijvoorbeeld Bar Qatar in Weelde of het WK-dorp in Mechelen. Zelfs de Belgische Voetbalbond trok vanmorgen de stekker uit haar officiële fandorp The Desert in Vilvoorde. De ticketverkoop viel tegen.

Sommige kleinere fandorpen gaan wel nog door, maar ook daar verwachten ze minder mensen dan bij de vorige wereldkampioenschappen. "We hebben gemikt op de helft van het volk dat we bij een vorige editie hadden", zegt Wilfried Custers, organisator van fandorp Qata-pelt in Pelt. "Bij de wedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk toen hadden we 6.000 bezoekers. Nu hopen we op een vierde en nog wat mensen van de buurgemeenten." Ook in Antwerpen gaat het WK-dorp in de Waagnatie door. 

Mensenrechten

Maar de grote hype, die is er nog niet. Volgens sportpsycholoog Jef Brouwers heeft dat met verschillende elementen te maken: "Ten eerste is Qatar een land dat niet schittert in het voetbal. Daarbij is het nu geen zomer dus mensen zijn minder op stap. Ook over de resultaten die we kunnen halen, is er veel twijfel." 

Volgens Brouwers was het al vanaf het begin, vanaf de bekendmaking dat het WK in Qatar zou plaatsvinden, duidelijk dat dit een WK in mineur zou worden: "Het was al snel duidelijk dat daar (in Qatar) dingen gebeuren die het licht niet kunnen zien, dat de mensenrechten daar niet gerespecteerd worden en dat veel mensen daarmee inzitten."

Klimaatbewustzijn

Daarnaast denkt Brouwers dat ons grotere of groeiende klimaatbewustzijn een rol speelt in het ontbrekende enthousiasme voor het WK. "Klimaat heeft de laatste jaren veel meer aandacht gekregen en als je dan weet dat er in de stadions buiten airco's geïnstalleerd zijn om de hitte draaglijker te maken, dan zetten veel mensen daar vraagtekens bij." 

Zondag begint het WK en woensdag is het aan de Rode Duivels, dan spelen ze hun eerste wedstrijd tegen Canada. Brouwers verwacht dan ook dat het enthousiasme voor het WK nog zal toenemen als de Rode Duivels goed zouden scoren. "Sport zit zo ineen, mensen sluiten zich aan bij de winnaar, dat gaat nu niet anders zijn. Je gaat de hype kunnen creëren door overwinningen te behalen."

Beluister hier het gesprek met sportpsycholoog Jef Brouwers in "De wereld vandaag":

Meest gelezen