Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: "Ik ben voor meer leerkrachten, met of zonder hoofddoek"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft geen probleem met leerkrachten die een hoofddoek dragen voor de klas. Hij reageert daarmee op de noodkreet van enkele hogescholen die merken dat studenten die een lerarenopleiding volgen, en een hoofddoek dragen, steeds vaker geen stageplaats vinden. Voor Rousseau zijn er dringend meer leerkrachten nodig, met of zonder hoofddoek. Dat zei hij vanavond in "De afspraak" op Canvas.

Vanmorgen trokken de Arteveldehogeschool en de Odisee hogeschool aan de alarmbel: er is een tekort aan diversiteit in het lerarenkorps. Beide hogescholen merken dat de vraag naar leerkrachten steeds groter wordt, en worden bijna wekelijks gecontacteerd met de vraag of derdejaarsstudenten van de lerarenopleiding niet al wat vroeger kunnen starten. Maar: "niet als ze een hoofddoek dragen".

Een absurde situatie, reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vanavond in "De Afspraak". "Er zijn op dit moment ouders wiens kinderen soms 6 uur per week geen les krijgen, omdat ze geen leerkracht hebben. Tegelijk zitten er jonge mensen met talent te wachten om te gaan lesgeven. Ik ben voor meer leerkrachten, of die dan een hoofddoek dragen of niet, is voor mij totaal geen issue."

"We zouden blij moeten zijn dat er nog jonge mensen zijn die voor het onderwijs kiezen", zegt Rousseau. "We hebben absoluut alle talent nodig om het niveau van ons onderwijs weer op te krikken. Het toont nog maar eens aan dat identitaire symbooldiscussies onze welvaart bedreigen."

BEKIJK: "Ik wil ook geen fascistische leraar geschiedenis die de Holocaust ontkent", zegt Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

"Neutraliteit, want daar gaat het dan vaak over, zit in wat je doet, niet in wat je draagt. Ik vind dat er neutraal moet worden lesgegeven, maar dat is iets anders dan hoe iemand eruitziet. Ik wil ook geen fascistische leerkracht die geschiedenis geeft en de Holocaust ontkent. Er zijn toch leerplannen? En daar mag op gecontroleerd worden, ook bij mensen zonder hoofddoek."

De uitspraak van Conner Rousseau is opvallend, omdat binnen de Vlaamse socialisten de meningen over de hoofddoek soms sterk uiteenlopen. Rousseau vroeg zich in een interview in De Standaard twee jaar geleden zelf nog af of er geen hoofddoekenverbod moest komen voor leerlingen jonger dan 16 jaar.

"Scholen zijn opnieuw meer bezig met de hoofddoekenkwestie"

Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, geeft toe dat slechts een minderheid van de katholieke scholen een hoofddoek toelaat in de klas. Er zijn echter geen precieze cijfers. "Ik stel wel vast dat er weer meer vragen komen vanuit scholen rond de hoofddoekenkwestie", zegt Boeve.

"We gaan actief in overleg met die scholen, maar het zijn de schoolbesturen zelf die beslissen. Ik betreur het natuurlijk dat jongeren zouden afhaken, omdat ze geen stageplaats vinden. Daarom gaan we onze directeurs ook bevragen, zodat we weten op welke scholen een hoofddoek wel is toegelaten, en we die informatie kunnen doorgeven aan de lerarenopleidingen."

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tweette vanmiddag nog dat hij het perfect verdedigbaar vindt dat een school niet wil dat leerkrachten "opzichtige tekenen van religieuze overtuiging" dragen. "Ik steun die scholen voluit. Kandidaat-leerkrachten die keuze van school niet willen respecteren, hebben blijkbaar wel een hogere roeping dan lesgeven."

"Ik was eigenlijk geschandaliseerd door die uitspraak, vooral die laatste zin. Waarom zou een religieuze overtuiging goed onderwijs in de weg staan", reageert Lieven Boeve. "Meer dan de helft van de scholen in Vlaanderen zijn opgericht door vrouwen met een hogere religieuze roeping. Al die zusters droegen ook een hoofddoek."

BEKIJK - het volledige gesprek met Conner Rousseau, Lieven Boeve en studente Chaimae Bentouhami, die door haar hoofddoek zelf moeite had om een stageplek te vinden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen