RV
Volledig scherm
PREMIUM
© RV

Raketinslag op NAVO-grondgebied: wat betekent dit voor de oorlog en voor Europa?

Een raket is neergekomen aan de Poolse kant van de grens met Oekraïne. Bij de explosie zijn twee mensen om het leven gekomen. Polen is een NAVO-lidstaat en volgens artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag wordt een gewapende aanval tegen één lidstaat gezien als een aanval tegen de hele alliantie. Maar geldt dat ook als het om een ongeval gaat? En raken Europa en de VS op deze manier direct verwikkeld in oorlog met Rusland? Professor David Criekemans (UAntwerpen) legt uit wat het incident betekent, en wat niet.

53 reacties

  • Eric Van Dyck

    1 jaar geleden
    Een mooi politiek schouwspel, en de meesten slikken het als zoete koek …
  • louis reinquin

    1 jaar geleden
    Speculeren heeft geen zin(Criekemans).Rusland het is een bewuste provocatie. Welke houding gaat Amerika aannemen. Gelukkig hebben die nog scherpe tanden. Europa heeft zich gespecialiseerd in pamperen. Doe de ogen eens open. Rusland valt een vrij land aan , de inwoners worden vermoord, infrastructuur wordt met de grond gelijkgemaakt. Geef Oekraïne de nodige zware wapens om efficiënt terug te slaan. De gevolgen, dat zullen we dan wel zien. Beter dat dan in een hoek kruipen.
  • Curt Tardy

    1 jaar geleden
    Mensen geven hier al commentaren terwijl niemand reeds weet hoe die afgedwaalde raket daar terecht is gekomen noch door wie. Dreig niet met een ondoordachte tegenaanval tussen Westerse staten en Rusland want de meesten onder ons weten niet wat oorlog is, vraag er niet achter het is honger, angst, destructie dood en verderf!
  • Philip De Moor

    1 jaar geleden
    Gaan ze van een muis een olifant maken om heel Europa en de wereld mee in gevaar te brengen om een 3de wereldoorlog te creëren
  • Jean Versmissen

    1 jaar geleden
    Het meest verontrustende zijn al die voorbarige reacties van officiële zijde. Voorzichtig zijn met publieke uitspraken en een beetje diplomatie zijn beter dan meteen panikeren.