camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

musical

‘Les misérables’ komt opnieuw naar België

In het najaar van 2023 brengt Studio 100 Les misérables met een Vlaams-Nederlandse cast. De musical werd hier 25 jaar geleden voor het laatst gespeeld.

woensdag 16 november 2022 om 3.25 uur

Les misérables in Parijs, 1991.  getty

De klassieker Les misérables, een verhaal van Victor Hugo over Jean Valjean die na 19 jaar strafkamp vrijkomt en zijn leven wil beteren, werd in de musicalversie van ­Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil razend populair. Na 25 jaar brengt Studio 100 de hedendaagse interpretatie van ­producent ­Cameron Mackintosh opnieuw naar de Antwerpse Stadsschouwburg, in het Nederlands.

Er heerste lang onzekerheid over wie de hoofdrollen zou vertolken. Het Engelse bedrijf achter Mackintosh, de rechtenhouder, keek streng toe op de casting. Jelle Cleymans en Free Souffriau haakten af vanwege agenda­problemen, anderen kregen een njet. Dat verklaart waarom er weinig grote namen in de uiteindelijke cast zitten. Jonas Van Geel, Nordin De Moor en Ianthe Tavernier kruipen in de huid van respectievelijk Monsieur ­Thénardier, p­olitie-inspecteur Javert en Eponine Thénardier. Jean Valjean wordt gespeeld door de ­Nederlander Milan van Weelden.

De musical gaat op 15 oktober 2023 in première in de Antwerpse stadsschouwburg en reist daarna door naar Capitole (Gent). (cds)

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport