Frans Van der Aa als Zwarte Piet, Bart Peeters en Jan Decleir als Sinterklaas. © RR

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Frans Van der Aa als Zwarte Piet, Bart Peeters en Jan Decleir als Sinterklaas. 

Dvd’s met oude afleveringen ‘Dag Sinterklaas’ zeer gewild en voor veel geld gekocht door nostalgische ouders

De oude afleveringen van ‘Dag Sinterklaas’ van begin jaren 90, met Bart Peeters, Jan Decleir als Sinterklaas en Frans Van der Aa als Zwarte Piet, zijn vandaag weer razend populair. Op tweedehandssites worden de dvd’s verkocht voor gemakkelijk 40, 50 tot wel 70 euro. Er zijn meerdere verklaringen voor de revival: de tijd van het jaar uiteraard, de nostalgie bij de generatie ouders van nu, de rust van de serie (tegenover de vele en drukke personages in de nieuwe reeks), en de zwarte Zwarte Piet.

Sylvia Mariën

Naomi Maris (35) uit Westerlo heeft ‘m nog altijd niet gevonden, de dvd die ze zo graag aan haar zoontje Viktor (3) zou tonen. Nochtans reageerden op haar oproep (op Facebook) naar de oude ‘Dag Sinterklaas’ tientallen andere ouders. Maar die bleken vaak ook op zoek en zwaar verrast door de “waanzinnige woekerprijzen” op tweedehandssites.

Viktor Maris bij de intocht van Sinterklaas in Antwerpen, afgelopen weekend. © RR

“Vijftig à zestig euro, ik vind het er eigenlijk een beetje over”, zegt Naomi. “Maar anderzijds reageert Viktor zo positief op de twee afleveringen die nog op YouTube te vinden zijn, dat ik hem in deze periode graag van meer wil laten genieten. Het is de eerste keer dat hij helemaal mee is met het Sinterklaasverhaal. En voor mij is het pure nostalgie en magie. De nieuwe ‘Dag Sinterklaas’ (met onder meer personages als Ramon Iglesias - door Pieter Embrechts, Kneta Knieschijf - door Tine Embrechts, en Conchita Garcia - door Evelien Bosmans, red.) is te druk voor Viktor, zijn aandacht is snel weg. Ook ik word er gewoon zenuwachtig van (lacht). Dan weet de rustige stem van Bart Peeters wél te boeien. Dat heb ik aan Viktor gemerkt bij de intocht van de sint in Antwerpen. Die pieten waren volgens hem trouwens niet echt, want ze moeten zwart zijn om Zwarte Piet te zijn… Zijn woorden (lacht).”

Zo geeft Naomi meteen meerdere redenen waarom de oude afleveringen van ‘Dag Sinterklaas’ vandaag zo populair zijn. Ouders van nu gaan op zoek naar hun herinneringen en sfeer uit de nineties om te delen met hun kinderen. “Ik ben al meer dan een jaar hopeloos op zoek, zowel voor thuis als voor in mijn klasje”, zegt een mama. “Maar wat ze tweedehands durven te vragen...”

De allereerste DVD. © RR

Het is vaak ‘prijs overeen te komen’, maar door de grote belangstelling lopen de biedingen snel op. Caroline uit Herentals heeft op 2dehands.be voorlopig een bod van 40 euro, net als Natacha uit Herenthout. Femke uit Bredene vroeg daar gisteren 50 euro. Iemand uit Edegem vraagt voor ‘Dag Sinterklaas’ op Vinted liefst 70 euro, iemand anders verkoopt de dvd voor 55 euro. Videocassetes met de originele reeks worden ook nog aangeboden, maar voor minder geld, want veel mensen kunnen die niet meer afspelen.

Myrthe Platini (27) uit Borsbeek heeft twee dvd’s met de oude ‘Dag Sinterklaas’-afleveringen in huis, allebei uitgaves uit 2008, en wil er wel een verkopen nu ze zo hard gegeerd zijn, maar toch met enige schroom, vertelt ze. “Ik heb nog geen kinderen, maar ik heb altijd gezegd dat ik de reeks aan hen wil tonen, omdat Jan Decleir voor mij de echte Sinterklaas is en blijft, en omdat de serie zo mooi is. Ik ging een paar jaar geleden er al naar op zoek, en toen ging de laatste dvd op bol.com voor tien euro voor mijn neus weg. Uiteindelijk vond ik er op Vinted een, toen ook al voor 50 euro. En mijn mama kocht er mij ook een tweedehands, als verrassing. Sindsdien kijken mijn vriend en ik er soms naar, uit nostalgie (lacht). Maar eentje kunnen we dus missen, en ik zag er al te koop staan voor 60, zelfs 80 euro. Dat durf ik er niet voor vragen, maar de vijftig euro die ik zelf heb betaald, zou ik toch graag opnieuw voor krijgen. Er is alvast interesse genoeg.”

Hoe zat dat weer met ‘Dag Sinterklaas’?

 

‘Dag Sinterklaas’ werd geschreven door Hugo Matthysen en sinds 1992 uitgezonden op de Vlaamse tv. In 1992 en 1993 werden telkens tien afleveringen gemaakt die tot 2018 jaarlijks werden herhaald tijdens de Sinterklaasperiode. Ze draaiden altijd rond Bart Peeters die op bezoek ging bij Sinterklaas (gespeeld door Jan Decleir) en Zwarte Piet (door Frans Van der Aa) wanneer die in ons land waren om cadeautjes uit te delen. Elke aflevering begint met Peeters die zijn dochters in bed stopt, en die hem een vraag stellen over Sinterklaas. Die wordt telkens beantwoord in een bezoek van Peeters aan sint en piet. 

Vanaf 2007 zijn de intro’s vervangen door twee andere meisjes en hun opa. De filmpjes van het bezoek van Peeters aan Sinterklaas en Zwarte Piet bleven wel behouden. Dvd’s van die afleveringen worden nu veel tweedehands verkocht. 

Vanaf de jaren 2000 werden er ook afgeleide kinderprogramma’s gemaakt - ‘Sinteressante Dingen’ bijvoorbeeld (met onder andere Els Dottermans als Conchita Garcia en Lucas Van den Eynde als professor Van den Uytleg), films, en de jaarlijkse grote intrede van Sinterklaas, met Jan Decleir en Frans Van der Aa, met telkens een aantal nieuwe personages, zoals knecht Ramón Iglesias (door Pieter Embrechts). Sinds 2015 hebben de pieten bij de intrede roetvegen.

In 2019 kwam er een nieuwe ‘Dag Sinterklaas’-reeks, met Wim Opbrouck als Sinterklaas en Jonas Van Thielen als Roetpiet. Maar ook met de personages die al jaren waren geïntroduceerd: de kapiteins, Ramon, Conchita en andere.

Bart Peeters en Frans Van der Aa. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER