Antwerps Kunstenoverleg wil overleg met stadsbestuur over cultuurvisie: "Vertrouwensbreuk met cultuurschepen"

Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO) wil in gesprek gaan met het stadsbestuur. Het AKO is het officiële adviesorgaan rond kunst- en cultuurbeleid en wil een gesprek over de cultuurvisie van de stad. Na de uitspraken van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) spreekt het AKO over een vertrouwensbreuk.

Op dinsdag 15 november heeft het Antwerps Kunstenoverleg (AKO) al zijn leden samengeroepen. "Na de woelige weken over de geschrapte projectsubsidies voor cultuur moesten we even overleggen waar we staan", vertelt bestuurslid Lana Willems van het AKO. "Zeker na het interview van schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA), was er een duidelijke kwaadheid. Dat was voor velen de druppel en alle emoties waren in dat gesprek gisteren duidelijk voelbaar." Als het officiële adviesorgaan rond kunst- en cultuurbeleid voelt het AKO zich gepasseerd.

Ze spreken over een bruisende kunststad en onze vraag is hoe zij dat zien en welke rol het AKO daarin heeft
Lana Willems, Antwerps Kunstenoverleg

De uitspraken van Ait Daoud hebben diepe wonden geslagen. "Tegenover het kabinet van Cultuur spreken we van een vertrouwensbreuk." Het AKO richt zich daarom tot burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de andere schepenen en wil een overleg. "We hopen op een gesprek met het voltallige stadsbestuur. Hoe willen zij de visie op cultuur realiseren in het bestuursakkoord? Ze spreken over een bruisende kunststad en onze vraag is hoe zij dat zien en welke rol het Antwerps Kunstenoverleg daarin heeft."

We hebben het gevoel dat we ons bestaansrecht moeten verdedigen. We vragen het stadsbestuur om een uitweg te vinden
Lana Willems, Antwerps Kunstenoverleg

Na de harde uitspraken en protesten van de afgelopen weken wil het Kunstenoverleg nu een uitweg. "We hopen dat we hier uitkomen. Met alle organisaties hebben we grote ambities binnen kunst in Antwerpen, maar we hebben het gevoel dat we ons bestaansrecht moeten verdedigen en dat is spijtig. We vragen het stadsbestuur om nu een uitweg te vinden."

Meest gelezen