Direct naar artikelinhoud
buitenland

Nieuwe leider Boko Haram: "christenen aanvallen"

Boko Harams voormalige leider, Abubakar Shekau, in een still uit een video uit 2014

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft een nieuwe leider. Abu Musab al-Barnawi gaf woensdag een interview aan al-Nabaa, de propagandakrant van Islamitische Staat, waar Boko Haram vorig jaar trouw aan zweerde. Al-Barnawi zegt een einde te willen maken aan aanslagen op moskeeën en moslims en zich te willen richten op christelijke doelwitten.

IS omschrijft al-Barnawi als de nieuwe 'Wali' (gouverneur) van zijn West-Afrikaanse provincie. De vorige baas van Boko Haram, Abu Shekau, die sinds 2009 de groep leidde, verklaarde zich vorig jaar loyaal aan IS. Wat er met Shekau is gebeurd, wordt in het interview niet duidelijk. Donderdag liet Shekau weten "altijd aanwezig" te zijn, ondanks de benoeming van zijn opvolger. Geruchten dat Shekau gewond zou zijn gaan de ronde. In maart verscheen hij in een video waarin hij erg zwak leek en zei dat "zijn einde gekomen" is.

Volgens Al-Barnawi is er een westers complot om de regio te "verchristelijken", onder meer via hulporganisaties. "Ze buiten de ontheemden uit, die lijden in de oorlog die woedt. Ze geven hun eten, onderdak, en verchristelijken vervolgens hun kinderen." Boko Haram zal terugslaan door "boobytraps te leggen in elke kerk die bereikt kan worden en alle burgers van het kruis te vermoorden", aldus al-Barnawi.

Boko Haram zal terugslaan door "boobytraps te leggen in elke kerk die bereikt kan worden en alle burgers van het kruis te vermoorden", aldus al-Barnawi

Met de benoeming van al-Barnawi lijkt een machtsstrijd binnen Boko Haram die al jaren woedt nu beslecht. In 2012 scheidde een deel van de groep zich af onder de naam Ansaru. De afvalligen waren tegen de willekeurige aanvallen op burgers. Boko Haram voerde de afgelopen jaren vaak aanvallen op moskeeën of drukke markten uit. De slachtoffers waren meestal moslims.

Al-Barnawi trad eerder op als woordvoerder van de terroristische organisatie, maar is geen grote bekende. Hij is tegen de aanvallen op moslims, die de groep eerder uitvoerde.

Het is niet bekend hoe Islamtische Staat en Boko Haram precies samenwerken, maar de New York Times schrijft dat, volgens de Amerikaanse woordvoerder van Defensie, het contact intensiveert.