Het capaciteitstarief is gebaseerd op het piekvermogen dat een ­gezin van het net vraagt en niet langer op het ­totaalverbruik, zoals ­vandaag het geval is. Volgens minister Zuhal Demir leidt het ­tarief tot ongelijkheid.
Volledig scherm
Het capaciteitstarief is gebaseerd op het piekvermogen dat een ­gezin van het net vraagt en niet langer op het ­totaalverbruik, zoals ­vandaag het geval is. Volgens minister Zuhal Demir leidt het ­tarief tot ongelijkheid. © RV, Belga

Capaciteitstarief start dan toch begin januari

Het capaciteitstarief, de nieuwe berekening van de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet in Vlaanderen, gaat in op 1 januari. De rechtszaak die minister Demir ertegen begon, start pas nadien, meldt De Standaard.

207 reacties

  • Maurice De Reyer

    1 jaar geleden
    Waarom niet zoals in Spanje 3 tarieven zo kan men zelf een beetje inschatten wanneer je uw elektriciteit wilt gebruiken. Per dag : off peak/ flat/ peak op de factuur kan men het maandelijks dus mee opvolgen wat betreft verbruik.
  • jintha peeters

    1 jaar geleden
    nva voor vlaanderen afbraak politiek dus als je niet in ploegen werkt en je kan alleen maar wassen na vijf uur wat vele mensen zijn moet je nu meer betalen pfff alles wat in vlaanmse handen komt is een flop net zoals de diesels euro norm 5 die hier moeten afgekeurd worden en in europa en wallonie worden ze wel goed gekeurd
  • jaak Peeters

    1 jaar geleden
    Betalen voor een verbruik dat je niet hebt? Dat is pure diefstal. Wie het uitgevonden heeft, weet ik niet, maar het wordt tijd dat we de straat op gaan.
  • Wesley Kenis

    1 jaar geleden
    Ik vrees eerder dat ze het omgekeerde effect gaan krijgen: met teveel elektriciteit blijven zitten want vergeet niet: zodra ze een "piek" verwachten springen alle centrale aan..en nu latenze zelfs s nachts dd verlichting branden om de overschotten van de kernventrales "op te branden" ...zegt genoeg over de intligentie van de huidige generatie "ingenieurs" natuurlijk...maarja papiertje kopen is goedkoper dan studeren en het VERDIENEN nietwaar...
  • Peter Nols

    1 jaar geleden
    Dat is wat men "onder 1 hoedje spelen" noemt. NVA bezorgt de werkende Vlaming nog maar eens een legere beurs. Je gaat de hele dag werken, komt 's avonds thuis, moet uw verplichte E-wagen opladen, uw verplichte warmtepomp doen draaien, wat eten koken, de was en de plas doen, strijken enz. Dan zullen 15 kW piek geen uitzondering zijn. Dat is zesmaal meer dan wat de Vreg en de politici uw willen doen geloven. Wat ben ik blij om in Wallonië te mogen wonen.