© ATV

Zeven jaar cel voor Mohamed E.H. voor drie aanslagen in het drugsmilieu

De rechtbank heeft vier mannen straffen tot zeven jaar gevangenis gegeven voor een reeks aanslagen in het drugsmilieu in augustus 2020. Het gaat om een granaataanslag in de De Gryspeerstraat en de beschieting van twee woningen.

,Sam Reyntjens

Eind augustus 2020 laaide het drugsgeweld in Antwerpen weer even in alle heftigheid op. De voordeur van de woning van de familie J. in de Borgerhoutse Beukenstraat werd beschoten en in de De Gryspeerstraat in Deurne ontplofte een granaat voor een apotheek naast een huis van de broers E.B. Een dag later werd de gevel van dat huis elf keer beschoten met een machinegeweer. Het huis was dan wel eigendom van de E.B.’s, maar het werd bewoond door een gezin met jonge kinderen.

LEES OOK. Kogels van aanslag in Deurne raken bewoners net niet omdat ze op de grond slapen: “Een heel enge gedachte”

Voor een apotheek in de De Gryspeerstraat ontplofte een granaat. ©  bfm

Uit het onderzoek kwam uiteindelijk naar voren dat de aanslagen besteld waren door Mohamed E.H. en dat hij daarvoor zijn rechterhand Khalid S. had ingeschakeld. In een chatgroep op Sky ECC met de naam ‘gruppo putas antwerpen’ werd alles besproken. “Het leger van ‘Monjo’ (een niet geïdentificeerde crimineel, red.) staat klaar”, liet iemand weten. S. stuurde volgens het parket ook de adresgegevens van Jamal J. in de Beukenstraat door naar Radoin ‘Soldier’ K., net als een foto van het huis van de E.B.’s in de De Gryspeerstraat. “Hoe meer wapens, hoe beter, bazooka’s zelfs”, wordt gestuurd. Of ook nog: “AK (kalasjnikovgeweer, red.) is klaar voor actie.” Mocht iemand getwijfeld hebben wie het doelwit was, een Sky-bericht maakte dat klaar en duidelijk: “Drie putas moeten de lucht in: Ilyas, Jamal en Mounir.” Aan Radoin K. zou Khalid S. de opdracht gegeven hebben om te kijken hoeveel gaten er in de gevel zaten. “Maak foto’s voor ‘padre’.”

LEES OOK. Berichten uit Sky ECC brengen oorlog in het drugsmilieu voor de rechtbank: “Drie putas moeten de lucht in”

Het motief voor de aanslagen was een mislukte uithaling van een partij cocaïne waarvoor Mohamed E.H. en andere investeerders een beroep hadden gedaan op de diensten van Mounir ‘Gino’ E.B. Gino wilde nog onderhandelen en stelde voor om naar Zuid-Amerika af te reizen om E.H. te spreken. “Het staat ontegensprekelijk vast dat het geweld georganiseerd werd binnen een criminele organisatie waarvan vier beklaagden deel uitmaakten”, zegt de rechtbank. “Berichten uit Sky ECC gaven inzicht in het motief – een misgelopen transactie – en in de gewelddadige, nietsontziende instelling van de beklaagden. Een woning met nietsvermoedende slapende burgers werd onder vuur genomen met een oorlogswapen.”

Een gevel werd beschoten met een zwaar oorlogswapen. © Nattida-Jayne Kanyachalao 

Mohamed E.H. en Khalid S. werden veroordeeld tot zeven jaar cel, Radoin K. en Mounir T. moeten zes jaar de gevangenis in. De vier draaien ook op voor de schade aan woningen en aan een bushokje. E.H. en zijn rechterhand hebben ook nog een zaak lopen over de invoer van partijen cocaïne. Drie Nederlanders die mee vervolgd werden, zijn door de rechtbank vrijgesproken wegens twijfel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen