Zo had het fandorp eruit moeten zien

Voetbalbond trekt stekker uit officiële WK-fandorp: "Veel minder tickets verkocht dan gehoopt"

De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft beslist om het enige officiële WK-fandorp niet op te bouwen. "We hebben veel minder tickets verkocht dan gehoopt en moeten vaststellen dat er minder animo dan andere jaren is om het WK op grote schermen te volgen", klinkt het in een persbericht.

Een week voor de aftrap van de eerste match van de Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar heeft de KBVB beslist om het officiële fandorp "The desert" in Vilvoorde niet op te bouwen. De voetbalbond belooft om alle fans die al een ticket kochten terug te betalen.

Voor veel fans is Qatar onbereikbaar ver, om het WK naar de fans te brengen, wilde de KBVB daarom een fandorp bouwen. Op papier klonk het veelbelovend: "in het Asiat Park, een nieuwe hippe eventlocatie in Vilvoorde kun je alle wedstrijden van de Belgen live volgen en word je ondergedompeld in een overweldigende voetbalambiance midden in een uniek woestijndecor", klonk het. In de vip-ruimte ging zelfs een water- en zandpartij komen.

Toch kon het WK-dorp blijkbaar weinig fans overtuigen. "We hebben veel minder tickets verkocht dan gehoopt en moeten vaststellen dat er minder animo dan andere jaren is om het WK op grote schermen te volgen", klinkt het in een persbericht van de voetbalbond.

"Op dit moment kunnen we de stekker er nog uit trekken met relatief beperkte kosten", zegt Manu Leroy van de voetbalbond aan VRT NWS. "Als we het zouden laten doorgaan en het trekt onvoldoende volk dan zouden we er veel geld aan verliezen. Als vzw kunnen we dat niet maken." Eerder waren onder meer al de Bar Qatar in Weelde of het WK-dorp in Mechelen afgelast wegens tegenvallende ticketverkoop.

De Duivels-gekte of voetbalkoorts blijft dit jaar helemaal uit. Volgens experts zijn er meerdere mogelijke oorzaken: normaal valt het WK in de zomer, er is veel twijfel over de resultaten die de Rode Duivels zullen bereiken en Qatar heeft een dubieuze reputatie op het vlak van mensenrechten.

BEKIJK - "Er is relatief weinig animo", zegt Manu Leroy van de voetbalbond:

Videospeler inladen...

We keken er naar uit om veel supporters te ontvangen en samen te vieren

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde, reageert teleurgesteld. “Het is zeker jammer dat de voetbalbond de beslissing heeft moeten nemen om het fandorp niet te realiseren. We keken er naar uit om heel wat supporters te ontvangen en samen hopelijk de goede resultaten van de Rode Duivels te vieren. Maar het valt nu allemaal in het water.”

Volgens de burgemeester is de beslissing weliswaar geen financiële streep door de rekening van de stad. “Er waren duidelijke afspraken over wie wat doet. We hebben de materialen, logistieke mogelijkheden en de plaats, het Asiat Park, ter beschikking gesteld. Maar omdat het nog niet opgebouwd is, zijn er eigenlijk nauwelijks kosten aan verbonden voor de stad”, aldus nog Bonte.

Meest gelezen