De deur van het huis in Deurne dat in augustus 2020 beschoten werd

Straffen tot 7 jaar cel voor reeks aanslagen in Antwerps drugsmilieu

De rechtbank in Antwerpen heeft 4 mannen veroordeeld voor enkele aanslagen in het drugsmilieu. Via onderschepte communicatie van Sky ECC konden ze aan de aanslagen gekoppeld worden.

In de nacht van 21 op 22 augustus 2020 wordt een huis in de Beukenstraat in Borgerhout beschoten. Twee nachten later wordt een granaat gegooid naar een huis in de Gryspeerstraat in Deurne. Nog een nacht later wordt het huis daarnaast 11 keer beschoten met een machinegeweer. Wellicht hadden de daders zich de nacht ervoor van huis vergist. Ook de laatste aanslag bleek trouwens een vergissing: hun doelwit woonde intussen niet meer in het huis in de Gryspeerstraat. Een Afghaans gezin, dat er intussen woonde, kwam er met de schrik vanaf.

Voor die aanslagen stonden nu zeven mannen terecht. Volgens onderschepte berichten op versleutelde Sky ECC-telefoons hadden ze de opdracht gekregen om aanslagen te plegen tegen drie mannen, die verantwoordelijk zouden zijn voor een mislukte uithaling van een partij cocaïne. Een gebruiker van Sky ECC, met als gebruikersnaam 'Monjoo' liet weten: "We hebben drie putas (Spaans voor 'sletten', red.) die de lucht in moeten." Wie die opdrachtgever is, is nog onduidelijk.

Vier verdachten werden schuldig bevonden. Twee van hen, die de aanslagen zouden hebben gecoördineerd, kregen 7 jaar cel. De andere twee werden tot 6 jaar gevangenis veroordeeld. Drie Nederlandse verdachten werden vrijgesproken.

Meest gelezen