James Arthur Photography

DNA-onderzoek bewijst dat ouders babytweeling jarenlang rouwden aan verkeerde graf: "De waarheid brengt rust"

Een jaar geleden ontstond er ophef over het graf van een babytweeling op de Westerbegraafplaats in Gent dat volgens de ouders na 10 jaar plotseling verdwenen zou zijn. De ouders namen een advocaat onder de arm om duidelijkheid te krijgen. De stad stelde dat de ouders aan een ander graf hadden getreurd dan dat van hun kinderen. Een opgraving en een DNA-onderzoek hebben die piste uiteindelijk bevestigd. "De waarheid heeft nu eindelijk rust gebracht", vertelt advocaat Erçan Tok. 

“De kinderen lagen op de plaats die de stad Gent had aangeduid”, bevestigt Erçan Tok. Hij is de advocaat van een Bulgaarse familie. Het gezin verloor 11 jaar geleden een babytweeling en trok regelmatig naar hun vermeende graf op de Westerbegraafplaats. Vorig jaar bleek dat graf echter plots verdwenen. De ouders reageerden geschokt en namen contact op met de advocaat om de zaak op te helderen.

Verkeerde graf

Navraag bij de beheerder van de Westerbegraafplaats leerde toen dat de ouders mogelijk al die tijd aan het verkeerde graf hebben gestaan. De kinderen lagen volgens de stad een halve meter verder begraven. De ouders wilden die piste niet geloven, ze verwezen onder meer naar de grafsteen op het graf waar ze altijd treurden. De grootvader van de baby’s had die eigenhandig gemaakt.  

De ouders hebben 10 jaar lang aan een graf gestaan op een halve meter van waar hun kindjes echt begraven lagen

Erçan Tok, advocaat van de familie

De familie wilde duidelijkheid en vroeg via een rechter om een opgraving. Die vond plaats en er werden ook DNA-onderzoeken op de lichamen uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het inderdaad om de doodgeboren kindjes gaat. De ouders hadden het dus bij het foute eind en hebben zo’n 10 jaar lang aan het verkeerde graf gerouwd. De vergissing is gebeurd toen de kinderen er pas begraven werden, vandaar dus ook dat de grafsteen op het verkeerde graf stond. "De waarheid brengt nu rust, ze zijn blij dat er nog een echt graf is om naartoe te komen", reageert advocaat Tok. 

Meest gelezen