VITO

Onderzoek naar aardwarmte bij VITO veroorzaakt lichte aardbeving in Mol en Dessel: "Trillingen gevoeld maar er is geen schade"

Vanmorgen heeft zich een lichte aardbeving voorgedaan in de geothermiecentrale van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol. Het ging om een schok van 2.0 op de schaal van Richter. De beving is een gevolg van het onderzoek om aardwarmte te gebruiken als energiebron. De trilling was miniem, zegt de VITO en er is voorlopig geen schade gemeld.

I

In de geothermiecentrale van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) in Mol gebeurt onderzoek naar de mogelijkheid om aardwarmte te gebruiken als energiebron. "Als je water oppompt en het afgekoelde water weer in de grond laat stromen, dan gebeuren er dingen in die diepe ondergrond die wij aan het onderzoeken zijn", vertelt woordvoerster Kristine Verheyden. "We hebben een uitgebreid seismometernetwerk om alles te registreren. Er is ook een veiligheidssysteem. Daardoor ligt de centrale momenteel stil want er is een trilling vastgesteld die te hoog is en we willen geen schade veroorzaken met ons onderzoek."

Het leek alsof er iets zwaar was gevallen
Kristine Verheyden, woordvoerster VITO.

Er zijn meldingen van inwoners van Mol en Dessel dat ze een trilling hebben gevoeld. "In onze centrale leek het alsof er iets zwaar was gevallen. De trilling was vrij miniem en er is voorlopig geen schade gemeld. We onderzoeken wat er kan binnen welke limieten van druk, debiet en temperatuur. Het is net de bedoeling om die parameters juist te stellen zodat er zich geen trillingen kunnen voordoen."

De VITO wil dit soort trillingen vermijden, maar ze zijn niet uit te sluiten. "Wat er zich in die heel diepe ondergrond voordoet, kan niemand zien. We kunnen dat pas weten als er een reactie gebeurt, zoals nu. Het is op basis van die trillingen dat we kunnen weten hoe de ondergrond reageert. We gaan dat nu verder berekenen. Maar het is niet iets dat we zelf sturen. Het zou dus nog kunnen gebeuren. Het is een van de neveneffecten van aardwarmte. Het is net de kunst om die aardwarmte te kunnen benutten zonder dat er ergens in de buurt schade is", besluit Verheyden. Wie toch schade heeft, kan mailen naar aardwarmte@vito.be

Meest gelezen