De nieuwgekozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva
Volledig scherm
De nieuwgekozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva © AFP

Nieuwe Braziliaanse president wil klimaattop in 2025 organiseren in Amazonegebied: “Brazilië mag niet geïsoleerd geraken”

De nieuwgekozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft op de klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheikh aangekondigd dat hij de klimaattop van de Verenigde Naties (COP) in 2025 in het Amazonegebied wil organiseren.

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NAVO-landen gaan Oekraïne meer luchtafweer leveren, Nederland maakt 210 miljoen vrij

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NA­VO-lan­den gaan Oekraïne meer luchtaf­weer leveren, Nederland maakt 210 miljoen vrij

    De NAVO-landen zullen Oekraïne meer luchtafweersystemen leveren. Dat heeft Jens Stoltenberg, Secretaris-generaal van de NAVO, beloofd. Ook de zeven grote westerse industrielanden (G7) hebben Oekraïne meer hulp tegen de Russische luchtaanvallen in het vooruitzicht gesteld. “We zijn vastbesloten om de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne te versterken. Zo willen we levens redden en kritieke infrastructuur beschermen”, klinkt het in een verklaring die verspreid werd na afloop van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht intussen een bezoek aan zijn troepen in de regio Donetsk. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. INTERVIEW. Jill Peeters over de klimaattop: “Niet elke Vlaming moet klimaatprobleem op zijn schouders dragen”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Jill Peeters over de klimaattop: “Niet elke Vlaming moet klimaatpro­bleem op zijn schouders dragen”

    Nog voor de 27e klimaatconferentie in Sharm el-Sheikh begonnen is, lijkt die volgens sommigen al mislukt. Er is veel ophef rond gastland Egypte, dat niet al te hoog oploopt met mensenrechten, en er worden geen grote klimaatreddende doorbraken verwacht. Weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters (47) is positiever. “Als je eraan begint met het idee dat het gaat mislukken, ga je sowieso niet ver geraken. Maar ik begrijp dat veel Vlamingen nu meer bezig zijn met hun energiefactuur.”