De dieven braken met zwaar materiaal een brandkast open. © Jozef Croughs

Opnieuw inbraak bij Toyota-garage: gat in muur, brandkast gekraakt en voor ruim 10.000 euro schade

Sint-Truiden -

Bij Toyota-garage Jenaer in Sint-Truiden is opnieuw ingebroken, exact acht maanden na de vorige kraak. De daders lieten een spoor van vernieling achter. De buit in cash staat niet in verhouding met de aangerichte schade van ruim 10.000 euro.

Jozef Croughs

©  rr

Zaakvoerder Johan Jenaer van de Toyota-garage op het industrieterrein Schurhovenveld had zoals gewoonlijk nog alle deuren gecontroleerd toen hij maandagavond het bedrijf in de Duifhuisstraat verliet. Die waren op slot en het alarm werd geactiveerd. Jenaer was dan ook stomverbaasd dat hij dinsdagochtend werd opgebeld door een van zijn werknemers die als eerste was aangekomen in het bedrijf.

“Toen hij het alarm wilde afzetten, merkte hij moddervoeten op de deurmat. Hij zag meteen dat er iets niet pluis was. Nadat hij mij verwittigde, ben ik als de bliksem naar de garage gereden. Ik trof er een ware veldslag aan. Ik heb de politie verwittigd, en die droeg mij op niets aan te raken en niemand binnen te laten. Op die manier hebben wij het bedrijf een hele dag ‘wegens omstandigheden’ moeten sluiten.”

©  rr

Hallucinant

“Wat we aantroffen was hallucinant”, zegt Johan Jenaer. “De inbrekers forceerden zich een ingang door de buitenmuur van de garage, waardoor ze het alarm konden omzeilen. Ze sloegen ook de enige detector van de muur. Eens in het bureel hebben ze de kast van het alarmsysteem van de muur gerukt en kapotgeslagen. Vanaf dan hadden ze vrij spel. Ze hadden het gemunt op de brandkasten. Hoe ze het klaargespeeld hebben is ons een raadsel. Ze hebben de twee maanden oude kluis van 1.150 kilogram, die verankerd was in de vloer, doen kantelen om de achterkant open te slijpen. De buit is zo’n 1.500 euro, maar het verlies door de schade bedraagt meer dan 10.000 euro.”

©  Jozef Croughs

Diefstal van zware werktuigen

“Vermoedelijk hebben ze toen hun zinnen gezet op de andere kluis. Dat ging niet zoals ze het zich hadden voorgesteld, want ze moesten op zoek naar zwaarder materiaal”, zegt Jenaer.

Zo’n vijfhonderd meter van de garage is in een van de bestelwagens bij bakkerij Vangrootloon ingebroken. “Daar stalen ze een zware betonpikeur en slijpschijf. Die hebben ze gebruikt om de kleine brandkast te kraken. Ondanks alle geweld is dat niet gelukt, deels ook omdat de stroom was uitgevallen. Nog voor hun vertrek hebben ze de brandblussers leeggespoten met de bedoeling om hun sporen te verwijderen.”

De lokale politie Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken heeft de vaststelling gedaan en voert het verdere onderzoek. Ook het labo kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek.

De zaakvoerder doet een oproep voor eventuele ooggetuigen of personen die verdachte bewegingen hebben opgemerkt rond een van beide bedrijven om dit te melden aan de politie van Sint-Truiden 011/70.19.11. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer