Thys (13) en co mogen vieren: de kwalificatie is binnen. ©  Dick Demey

Gehavend Maaseik toch vlot voorbij Zagreb naar achtste finales van CEV Cup

Maaseik heeft zich - ondanks veel blessureleed - vrij vlot geplaatst voor de achtste finales van de CEV Cup. Na de 0-3-winst in Zagreb pakte Greenyard thuis ook met een 3-0 uit. In de volgende ronde wacht het Zwitserse Amriswil. En daar heeft Maaseik nog een eitje mee te pellen.

Jürgen Schrooten

Het is momenteel geen pretje om in de schoenen van Fulvio Bertini te staan. De Maaseik-coach kan al een tijdje niet rekenen op Perin (hart) en Nikkinen (hernia). Woensdag bleek de Italiaan zowaar nog maar over negen van zijn dertien spelers te beschikken. Fornes moest passen met een (lichte) buikspierblessure en werd in het midden vervangen door Thys. Erger: de onbeschikbaarheid van Ottevanger (buikgriep) waardoor Maaseik plots zonder libero zat. De 19-jarige Hetman - een receptiehoekspeler - moest dan maar depanneren op die positie.

Protopsaltis probeert eenhandig te blokken. ©  Dick Demey

Griekse show

Een beetje logisch dan ook, dat Maaseik aarzelend startte (1-5). Maar een vroege time-out van coach Bertini deed deugd. Cox bracht Maaseik met een ace weer gelijk (7-7) en Protopsaltis bracht de thuisploeg bij 10-9 een eerste keer op voorsprong. De Kroatische landskampioen - met een goeie Ecker - beet echter stevig van zich af: 22-22. Tijd voor een Protopaltis-showtje: drie punten op rij, waarvan twee aces: 25-22.

Maaseik begon goed aan set twee met onder andere twee aces van Cox: 7-4. Zagreb knokte opnieuw terug (9-9), maar Protopsaltis zette de thuisploeg - met een achterwaartse smash! - weer op het goede spoor: 14-10. Onder aanvoering van de Griek en een beresterke Treial stelde Greenyard de kwalificatie al na twee sets veilig: 25-22. Set drie was voor de statistieken: 26-24.

“Man, wat ben ik blij dat het goed gegaan is en dat ik het team heb kunnen helpen”, zei gelegenheidslibero Nazar Hetman. “Ik wist pas een uurtje voor de wedstrijd dat ik op die positie moest spelen. Het ging tussen Protopsaltis, Bartos en mij. Of ik nerveus was? Dat viel best mee. Het is niet de eerste keer dat ik op de libero speel. In de voorbereiding heb ik tegen Achel ook al eens op die positie gedepanneerd.”

Het moet gezegd: de jonge Oekraïener trok meer dan aardig zijn streng. “Dankjewel. 3-0, dat is het belangrijkste. Ik heb enorm genoten van de sfeer. Al hoop ik dat Ottevanger zaterdag in Leuven opnieuw beschikbaar is en ik weer mijn gewone rode in plaats van groene shirt kan aantrekken”, lachte hij.

Jolan Cox haalt stevig uit. ©  Dick Demey

Nu Amriswil

In de achtste finales moet Maaseik (uit op 30 november, thuis op 14 december) het opnemen tegen Amriswil, dat Partizan Belgrado uitschakelde (3-2 en 3-1). Greenyard heeft nog een rekening te vereffenen met de Zwitserse kampioen. In 2020 slikten de Maaslanders in de voorronde van de Champions League een 1-3-nederlaag in Amriswil, waardoor ze uit het kampioenenbal gekegeld werden. “Zwijg me over die match”, zei Elias Thys. “Die kwam toen veel te vroeg in het seizoen, nu zijn we meer voorbereid. Dit Amriswil moet gewoon voor de bijl nu. We zijn verdorie Maaseik hé.”

Jolan Cox: “Tijd voor revanche tegen Amriswil”

Jolan Cox - die in de basis de voorkeur kreeg op Ferre Reggers - kroonde zich met 14 punten tot topschutter. “Wat een vreemde dag”, blikte de aanvoerder terug. “In de ochtend kregen we te horen dat Ottevanger en Fornes out waren. We bleven met amper negen spelers over. Het was dus puzzelen geblazen. Chapeau voor het team. Opnieuw 3-0, ondanks die problemen. Knap.”

In de achtste finales wacht Amriswil, dat vorig seizoen de dubbel pakte in Zwitserland. “Een oude bekende. Twee jaar geleden gingen we er onderuit in de voorronde van de Champions League”, herinnert Cox zich nog. “ We hadden toen, net als nu, heel wat personeelsproblemen. Lou Kindt moest zelfs in het midden spelen. Het werd toen (door corona, nvdr) ook maar in één match beslist, nu is het heen en terug. Dat scheelt toch. Amriswil ging dit seizoen in de voorronde van de Champions League onderuit tegen dit Zagreb. We moeten ze dus zeker aankunnen. Tijd voor revanche, zou ik zeggen.” (jüs)

Sets: 25-22, 25-22, 26-24.

MAASEIK: Treial (11), Cox (14), Bartos (11), Vanker, Thys (4), Protopsaltis (11), libero Hetman. Viel in: Reggers (1), Aloisi.

ZAGREB: Gajic (5), Stevanovic (3), Ecker (13), Dolgopolov (3), Stankovic (2), Zeljkovic (12), libero Repek. Vielen in: Jakopec, Smiljanic, Vlasic (5), Cvanciger (4).